Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Da li bi Milorad Ulemek Legija sada mogao da otkrije političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 01. 2014.

Izvor: Danas

Da li bi Milorad Ulemek Legija sada mogao da otkrije političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića?

Veran Matić

Komisija za istragu ubistava novinara

Mislim da Ulemek može bitno da pomogne u rešavanju više slučajeva i nadam se da će specijalni tužilac to iskoristiti. O političkoj pozadini ubistva premijera takođe sigurno može da da vrlo upotrebljivo svedočenje. Naravno, veoma je važno stvoriti prostor da ti iskazi mogu da budu ukršteni sa drugim podacima i svedočenjima kako bi se proverile njegove eventualne tvrdnje.

Jelena Milić

Centar za evroatlantske studije

Da bi se otkrila politička pozadina Đinđićevog ubistva, ali i neka druga, uključujući slučajeve Topčider, Leskovac i RTS, potrebne su i politička volja i politička snaga. Đinđić sam je imao veliku volju, ali ne i snagu da sam reši situaciju u sistemu bezbednosti, zato je i ubijen. Nju je nasledio kao posledicu - cenu strateške odluke o nenasilnoj promeni režima koja podrazumeva teške kompromise sa ključnim ljudima prethodnog, u slučaju Srbije, zločinačkog režima. No, ona podrazumeva i da dogovore koje napravite ne morate da poštujete u procesu tranzicione pravde. Logično je da Legija i laže i spinuje, ali je takođe logično da upravo on i njemu slični znaju mnogo više nego ja. Zato služe provere onoga što on kaže, drugi izvori, istrage... Ali da, on i njemu slični su svedoci istorije koji nam nužno trebaju.

Vesna Rakić Vodinelić

Pravni fakultet Union

Kada bi bio verodostojan, možda bi i mogao da otkrije političku pozadinu ubistva. Međutim, ja ga ne smatram verodostojnim, jer se nije pokazao takvim.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi