Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa četvorica okrivljenih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 01. 2014.

Autor: Vuk Z. Cvijić Izvor: Blic

Za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa četvorica okrivljenih

Kako „Blic“ saznaje, optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal o zločinu koji je dogodio 11. aprila 1999. već je napisana i narednih dana biće obelodanjena. Marković, kao tadašnji šef Resora državne bezbednosti, tereti se da je naredio ubistvo vlasnika „Dnevnog telegrafa“. Radonjić je kao načelnik beogradskog Centra DB organizovao zločin.

Tužilaštvo je utvrdilo da je Romić, u to vreme operativac Drugog odeljenja beogradskog centra, bio saučesnik u ubistvu. Kao ubicu Ćuruvije tužilac je označio Kuraka, pripadnika posebne službe obezbeđenja u DB.

 

Od njih četvorice, jedino Kurak nije trenutno dostupan policiji, ali je za njim raspisana poternica Interpola i zatražena međunarodna pravna pomoć kako bi se što pre uhapsio. Marković je u zatvoru u Požarevcu, dok su Radonjić i Romić u Beogradu odnosno Subotici.

Istraga neće stati na ova četiri imena. Utvrdiće se ko je još iz DB učestvovao u ubistvu Ćuruvije. Prvo će biti ispitano da li je u zločinu učestvovao Stevan Basta, tadašnji zamenik načelnika Drugog odeljenja Centra u Beogradu. Na red će doći i Veselin Lečić, u to vreme zamenik šefa beogradskog centra i desna ruka Milana Radonjića - navodi sagovornik „Blica“.

U nastavku istrage nastaviće se i prikupljanje dokaza da li je Rade Marković naredio ubistvo Ćuruvije po nalogu Mirjane Marković, predsednice JUL-a i supruge Slobodana Miloševića.

Od najnovijih dokaza značajan je iskaz jednog bivšeg funkcionera DB-a koji je otkrio uloge četvorice optuženih za ubistvo. U optužnici značajno mesto zauzima i svedočenje Olivere Antonić, koje je radila kao operater u Sedmom odeljenju za prisluškivanje.

Ona je bila zadužena da prisluškuje razgovore iz stana Ćuruvije i to posle zločina. Istrazi je pomogao i Ratko Ljubojević, šef smene Devetog odeljenja DB, čijih je 27 pripadnika pratilo vlasnika „Dnevnog telegrafa“ danima pre ubistva, pa sve do nekoliko minuta pre ubistva. Više pripadnika beogradskog DB-a svedočilo je da je Radonjić odmah po postavljenju za načelnika beogradskog DB, 4. aprila 1999, naredio da se Ćuruvija striktno prati 24 sata.

Pregledom baznih stanica mobilne telefonije utvrđeno je gde su bila i četvorica optuženih za zločin. Romić i Kurak su bili u Svetogorskoj ulici, u ulazu zgrade gde je živeo i ubijen Ćuruvija. Radonjić je naređivao operativcima DB-a iz centrale JUL-a na Dorćolu iako je pokušao da se opravda da je u to vreme proslavljao Vaskrs kod majke.

Odustali od istrage 2006.

U Specijalnom tužilaštvu su se 2006. spremali da pokrenu istragu protiv Mirjane Marković zbog sumnji da je naredila ubistvo Ćuruvije. Pod istragom je trebalo da budu i Rade Marković, Radonjić, Romić i Kurak. Od toga se odustalo u poslednjem trenutku, a predsednica JUL-a je, u međuvremenu, dobila azil u Rusiji.

Praćenje

Milan Radonjić je 4. aprila 1999. naredio da se Ćuruvija prati 24 sata dnevno.

MIROSLAV - MIKI KURAK (43)

Njegovu veštinu u rukovanju oružjem prepoznao je nekadašnji zamenik šefa DB-a Franko Simatović, kome je bio teleohranitelj. U vreme ubistva Ćuruvije bio je u obezbeđenju Milorada Vučelića, direktora RTS, a prethodno čuvao Marka Miloševića. Posle zvaničnih najava 2006. da će biti okončana istraga za ubistvo Ćuruvije, napustio je Srbiju i otišao u Tanzaniju, gde organizuje safari i lov. Sa Romićem je kum.

RADOMIR MARKOVIĆ (68)

Služi maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina zbog organizovanja političkih ubistva u kojima je priznao da je to radio po naređenju Slobodana Miloševića. Bio na čelu DB-a od 1998. do neposredno pre hapšenja krajem januara 2001. U zatvoru je u Sedmom paviljonu „Zabele“.

MILAN RADONjIĆ (54)

Radio u Drugom odeljenju beogradskog DB-a pre nego što je, na preporuku Mirjane Marković, imenovan sedam dana pre ubistva Ćuruvije za šefa beogradskog centra. Trenutno je na slobodi i ponovo mu se sudi za atentat na Vuka Draškovića u Budvi, a prvom presudom osuđen je na osam godina zatvora. Pravosnažno oslobođen optužbi za učestvovanje u ubistvu četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali. Sada je pod prismotrom.

RATKO ROMIĆ (51)

Nekadašnji operativac u Drugom odeljenju Centra DB u Beogradu. Brzo napredovao kada je Radonjić imenovan za šefa. Postao načelnik zloglasnog Šestog odeljenja beogradskog centra. Sudi mu se sa zbog pokušaja ubistva na Vuka Draškovića u Budvi, nakon što je prvostepena osuđujuća presuda od sedam godina poništena. I on je u Beogradu pod prismotrom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi