Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Završetak digitalizacije do kraja 2014?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 01. 2014.

Izvor: Beta, RTV

Završetak digitalizacije do kraja 2014?

Digitalizacija televizijskog signala u Srbiji mogla bi da bude završena do kraja ove godine, iako je zvanični rok 17. jun 2015, izjavio je ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ministar je agenciji Beta kazao da očekuje da će u prvoj polovini ove godine biti doneta dva zakona koja su u nadležnosti Ministarstva kulture, a već su u javnoj raspravi, što će stvoriti pravni osnov za ubrzanje digitalizacije.

Ljajić je napomenuo da se sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pregovara o obezbeđenju povoljnog kredita da bi se proces digitalizacije signala u Srbiji završio.

"Dobro je što je, umesto predviđenih oko 70 miliona evra za proces digitalizacije, sada to spalo na 35 miliona evra. Trudimo se da i to dalje smanjimo i verujemo da sa još manje sredstava možemo da završimo taj proces", kazao je on.

Po njegovim rečima, koristi za građane od digitalizacije TV-signala su bolji kvalitet slike i zvuka, i dobijanje servisnih usluga koje će pružati operateri, dok će država kroz "digitalnu dividendu" moći da dođe do znatnih finasijskih sredstava.

Ljajić je rekao da je proces digitalizacije signala u Srbiji bio ozbiljno ugrožen jer nije bilo slobodnih frekvencija, ali je proces "deblokiran" time što je kanal TV-Avala ustupljen za završetak tog posla.

"Sigurno bi taj proces išao znatno teže i pitanje je da li bismo čak i rokove ispunili, da nije došlo do oslobađanja (te TV frekvencije). Sada smo povećali inicijalnu mrežu i digitalnim signalom kroz tu mrežu je (probnim signalom) pokriveno područje sa 75 odsto stanovništva Srbije", kazao je on.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi