Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srušen spomenik Lazaru Vučkoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 01. 2014.

Izvor: KIM radio

Srušen spomenik Lazaru Vučkoviću

Spomenik Lazaru Vučkoviću, najpoznatijem srpskom pesniku sa Kosova i Metohije, u Gornjem Selu, kod Prizrena uništen je juče na Božić, a pesnikova bista je odnesena, javio je KIM radiju književnik i novinar Živojin Rakočević.

 

“Javili su mi se članovi porodice Vučković koji žive u Štrpcu i Lazarev rođeni brat, Slobodan Vučković, koji je sada povratnik u Gornjem Selu i potvrdili mi da je spomenik uništen, a bista odnesena, rekao je Rakočević.

“Jutros oko 11 sati kada sam išao da zapalim sveću, video sam da nema biste mog brata, iščupana je i odnesena. Sve je iščupano i odneto. Video sam preključe da je spomenik čitav, a danas je porušen. Javio sam policiji i oni su me pitali da li sumnjam u nekog. Rekao sam da ne mogu da sumnjam ni u koga iz sela. Rekli su da će doći danas, da uzmu otiske, međutim niko od njih se nije pojavio”, kazao je Slobodan Vučković KIM radiju.

Portparol policije za region Prizrena Hazir Beriša kazao je za KIM radio da je uviđaj izvršen i da za rušenje spomenika nema osumnjičenih, ali da se sumnja da je bista odneta zbog materijala od kojeg je ona napravljena.

“Niko taj spomenik nije dirao ni 1999. godine, ni u martovskom pogromu 2004. Godine. Ovo je jasna i strašna poruka za Božić porodici Vučković i svima nama. Podsećam vas da je nekoliko kilometara dalje, pre deset dana u Drajčićima, takođe u Sredačkoj župi, počelo rušenje srpske škole, stare 109 godina. Očigledno je da je neko odlučio da zabrani povratak u Sredačku župu”, rekao je Živojin Rakočević.

Na Kosovu i Metohiji održavaju se “Književni susreti Lazar Vučković”, jedna od najpoznatijih književnih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji.
 
Pesnik Lazar Vučković je stradao 1966. godine zajedno sa pesnikom Blažom Šćepanovićem na Ohridskom jezeru. Radio je kao novinar prištinskog "Jedinstva".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi