Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Amerikanci ne veruju Kongresu, a Srbi medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 01. 2014.

Izvor: Nedeljnik

Amerikanci ne veruju Kongresu, a Srbi medijima

Najviše novih radnih mesta u Americi do kraja decenije biće otvoreno u zanimanjima u kojima je plata skoro duplo manja nego prosečna, pokazalo je istraživanje Američkog statističkog biroa.

Ekonomska kriza je nesumnjivo promenila strukturu zapošljavanja u Americi. Prema projektovanim trendovima, među deset poslova u kojima će se najlakše naći zaposlenje, na prvom mestu su medicinske sestre i radnici u maloprodaji. Do 2020. u Americi će biti potrebe za preko sedamsto hiljada novih medicinskih sestara i radnika u prodavnicama i supermarketima.

Kako je napisao Njujork Tajms, ove analize pokazuju da u pogledu problema zapošljavanja koje i u Americi izaziva nacionalne frustracije pokazuju da se ne treba mnogo uzdati u proizvodnju jer „možda se industrija oporavlja, ali ne otvara nova radna mesta“.

Prosečna godišnja plata u deset zanimanja koja će biti najdostupnija u narednoj deceniji iznosi nešto preko trideset hiljada dolara, dok je prosečna plata „u svim zanimanjima“, preko pedeset hiljada. Takvo je, bar, stanje danas.

Kao najpoželjnija profesija niže srednje klase nameće se upravo mesto medicinske sestre, jer osim što će biti najdostupnije, godišnja plata za skoro trideset odsto premašuje prosečnu u celoj Americi. I veća je čak od plate koledž-nastavnika.

Kako su krizne godine uticale na promenu strukture američkog društva pokazuje i istraživanje agencije Galup „kojoj instituciji najviše verujete“.

Amerikanci i dalje najviše veruju vojsci (76 odsto). Gubitak poverenja doživeo je američki Kongres, koji je pao na 10 odsto poverenja građana manje se veruje političarima nego bankarima?!

Koliko god je svako poređenje s Amerikom bespredmetno, ipak, sociološka istraživanja u Srbiji u odnosu na ona „preko bare“, govore da možemo još štošta da naučimo o sebi. I mi, kao Amerikanci, najviše verujemo vojsci i religiji. I kod nas i kod njih vojska je na prvom mestu.

Kod nas su SPC I druge verske institucije na drugom mestu. Kod Amerikanaca se, međutim, ispred verskih institucija, više veruje policiji i preduzetništvu. Amerikanci, dakle, kad je u pitanju ekonomska sigurnost, najviše veruju sami sebi.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi