Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tabloidi dolaze kasnije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 01. 2014.

Autor: Veljko Lalić Izvor: Nedeljnik

Tabloidi dolaze kasnije

U zemlji u kojoj je potrebno 14 godina da se otkrije šta se dešava u 20 sekundi snimka DB o ubistvu Slavka Ćuruvije, nije čudo što nam je potrebno sto godina da otkrijemo da nismo odgovorni za Prvi svetski rat. I to na jedan tako spektakularan način objavljivanjem 101 godinu starog Poćorekovog pisma iz kojeg se vidi da su se Austrougari spremali da zadenu kavgu i s nama i s Rusima pre nego što je Gavrilo Princip ispalio šaržer u prestolonaslednika i njegovu ženu.

Ove godine imamo više kandidata za Nobela. A pored Dačića i Tačija, Nikolića kome će Dačić da da plaketu, ali ne i pare, upao je i direktor Istorijskog Arhiva Srbije koji je konačno pronašao dokument koji je sve vreme bio kod njega(?!).

I zato ja moram da pišem odvojeno Tasovcu sa zahtevom da zaustavi tabloidizaciju srpske kulture koja je danas ostala na dobronamernom Kusturici koji je preuzeo na sebe da organizuje obeležavanje sto godina od Prvog svetskog rata, kao i sećanje na našeg najvećeg pisca Ivu Andrića.

To je tabloidizacija društva, a ne ova neimenovana inicijativa koja ne sme da kaže ni tačno protiv koga je usmerena. Protiv Vučka, Ace Rodića ili Vučića koji njima dvojici daje novogodišnje intervjue.

I zato bih ja Tasovcu da napišem nešto drugo. Nešto što je u njegovoj nadležnosti u svakom slučaju... A to je tabloidizacija kulture. Nauke. Univerziteta. Muzike. Za početak: da vidimo li će moći da odgovori na nekoliko jednostavnih pitanja.

Šta se dešava s velikom arhivom Milana Bulajića o Jasenovcu? Ko se u Srbiji bavi najvećim stratištem Srba u istoriji? Da li je u planu ekranizacija nekih od srpskih klasika, pošto smo istoriju odavno položili pred Sulejmanom. Da makar nešto snimimo od Crnjanjskog, Selimovića, Pekića... Andrića drži Kusturica, to je OK. Šta je sa srpskim slikarstvom? Da li današnji klinci znaju bilo šta osim da je Milena Pavlović Barili bila dobra riba iz prvog dela Montevidea? Da li će Narodni muzej ikad da se otvori?

Ali iskreno... Šta se dešava s Narodnom bibliotekom u kojoj se zaostavština Miloša Crnjanskog čuva u raspadnutim kutijama za Navipove vinjake, a najvrednije srednjovekovne knjige u podrmu bez ventiulacije?

Šta se dešava s Muzejom kneza Pavla? Šta je s državnim arhivima u kojima danas ljudi pronalaze dokumenta pohranjena pre sto godina? U kakvom je stanju Opservatorija? Ko danas istražuje Pupina? Vizantiju? Kosovo? Da li ćemo stvarno pre da dobijemo Beograd na vodi, nego Terazijsku česmu Ivana Meštrovića?

Kako se makar Koštunica nije setio da izgradi Meštrovićev Vidovdanski hram, jedno od najvećih zamišljenih dela moderne kulture. Eno ih u Zagrebu, i makete i crteži. Niko ih ne traži. Kao ni ostale dostupne stvari i činjenice u Borbinoj arhivi koju izjedaju pacovi jer su tamošnja rukovodstva krala na blok-šoljama umesto da filmuju informativno blago.

Da je još jedan Kusturica, Bazdulj, već 50 godina bismo znali i za Poćorekovo pismo. I za Principovu ploču. A onda nam se sve ovo i ne bi dešavalo... Tabloidi dolaze kasnije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi