Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Misija OEBS u CG: Tražimo efikasnu istragu napada na novinarku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 01. 2014.

Izvor: Večernje novosti

Misija OEBS u CG: Tražimo efikasnu istragu napada na novinarku

Šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Janina Hrebičkova apeluje na Vladu i njene institucije da sprovedu temeljnu i efikasnu istragu ovog slučaja.

U Crnoj Gori ne jenjavaju reagovanja na brutalno prebijanje novinarke podgoričkog "Dana", u petak uveče u Nikšiću, Lidiju Nikčević.

Nakon što su napad najoštrije osudili predstavnici vlasti, opozicije, nevladinog sektora i struke, njima se u osudi pridružila i šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Janina Hrebičkova apelom na vladu i njene institucije da sprovedu temeljnu i efikasnu istragu ovog slučaja.

"Ovakav brutalni čin nasilja protiv jednog novinara, žene i, u krajnjem, ljudskog bića, mora biti osuđen od svakog u zemlji. Ovaj niz slučajeva fizičkih nasrtaja i zastrašivanja novinara i medijskih kuća u Crnoj Gori predstavlja neprihvatljivo nasilje nad slobodom javne reči, čemu ne može i ne sme biti mesta u jednom modernom, demokratskom društvu", navodi se u saopštenju.

Ovaj i slični napadi, prema mišljenju šefa Misije, ujedno su i atak na osećaj sigurnosti i bezbednosti svakog građanina Crne Gore.

Apelujući na Vladu da istraži ovaj slučaj koji će rezultirati hapšenjem i procesuiranjem počinioca ovog surovog napada, u Misiji OEBS-a konstatuju da ovaj način izvršenja izaziva posebnu zabrinutost.

Ukazuje se i da šef Misije OEBS-a pažljivo prati oblast medijskih sloboda u Crnoj Gori i s posebnom pažnjom iščekuje rasvetljavanje, kako ovog, tako i svih prethodnih nerasvetlenih slučajeva napada na novinare.

"Sloboda medija je glavna komponenta zdravog i snažnog demokratskog društva i ključni preduslov crnogorskih evropskih i evroatlantskih integracija", poručili su iz Misije OEBS-a. Nikčevićeva je brutalno pretučena u petak uveče u Nikšiću ispred dopisništva podgoričkog "Dana" u tom gradu, u neposrednoj blizini hotela "Onogošt".

Zasad nepoznati maskirani napadač više puta je palicom udario Nikčevićevu po glavi, nanevši joj brojne podlive i posekotine.

Predsednik parlamenta i lider Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije, Ranko Krivokapić upozorio je da napadi na novinare usporavaju evroatlantski put Crne Gore, a šef Misije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič je ukazao da će se napadi na slobodnu reč loše odraziti na predpristupne pregovore koje Crna Gora vodi sa EU.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi