Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pod lupom Zakon o savetima manjina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 01. 2014.

Autor: E. R. Izvor: Večernje novosti

Pod lupom Zakon o savetima manjina

Ustavni sud uskoro bi trebalo da odluči o inicijativi Udruženja novinara Srbije koje tvrdi da pojedine odredbe Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina nisu u saglasnosti sa Ustavom, nezvanično saznaju “Novosti”.

UNS tvrdi da odredba ovog zakona prema kojoj Republika, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave kao osnivači javnih preduzeća i ustanova u oblasti informisanja koje se potpuno ili delimično bave informisanjem na jeziku nacinalnih manjina mogu u sporazumu sa njima preneti osnivačka prava na nacionalne savete.

Ovo esnafsko udruženje podseća da se ovlašćenja prenose, kako se navodi u Ustavu, jedino zakonom.

Uskoro bi trebalo da se razjasni i da li je u skladu sa najvišim pravnim aktom i odredba ovog zakona prema kojoj nacionalni saveti nacinalnih manjina mogu da osnivaju javne službe. UNS tvrdi da ne mogu i da to pravo pripada samo Republici, autonomnoj pokrajini i jedinici lokalne samouprave.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi