Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Hoće da „zataškaju“ napad
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 01. 2014.

Autor: R. Vukićević Izvor: Politika

Hoće da „zataškaju“ napad

Pokušala sam da se zaštitim od udaraca pendrekom, dok je napadač drugom rukom vukao moju levu ruku na kojoj je bila torba udarajući me palicom po glavi. Ni u jednom trenu nije pokušao da mi oduzme torbu kaže Lidija Nikčević.

Na stotine žitelja u gradu pod Trebjesom javno osuđuju napad na Lidiju Nikčević dugogodišnjeg novinara dopisnika„Dana” iz Nikšića. Usmeno posetom dopisništvu, putem telefonskih poziva redakciji i porodici hrabre novinarke daju punu podršku za njen dosadašnji rad.

Državno tužilaštvo u gradu i nakon nerešenih brojih napada i nekoliko ubistava, pokušava da istragu u ovom slučaju usmeri u potpuno pogrešnom pravcu. O tome govore izjave napadnute novinarke i urednika „Dana” Nikole Markovića, ali i drugih lica jer su zvaničnici kvalifikovali napad u blizini dopisništva kao razbojništvo, a istragu okrenuli u sasvim drugom pravcu.

Predsednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić, brojne NVO ambasadori Amerike, Nemačke i drugih zemalja, predsatvnici EU, pojedine parlamentarne stranke među kojima i DPS osuđuju napad, tražeći od nadležnih da otkriju počinioce. Policija traga za napadačem koji je, navodno, pokušao kako kaže policija i tužilac zvanično, da otme tašnu novinarki „Dana”.

„Ni u jednom trenutku napadač nije pokušao da mi otrgne tašnu sa levog ramena samo je hteo da spusti moju ruku prema dole kako bi zadao više udarca po glavi.

Zaprepašćena sam saopštenjem državnog tužilaštva ne mogu da shvatim da su napad mogli da okarakterišu kao krivično delo razbojništva u pokušaju. Kome je u interesu da se ovaj slučaj zataška kaže u razgovoru za Politiku, Lidija Nikčević sa kojom smo juče pre podne razgovarali u njenoj porodičnoj kuću u Kličevu nadomak Nikšića.

Nikola Marković urednik „Dana” je napisao da je u pitanju nesposobnost policijei tužilaštva i u ovom slučaju. „Bestidna  konstrukcija prvo policije a onda tužilaštva da je tašna suština napada. To je pokušaj da se skine svaka odgovornost sa vladajuće kaste ne samo u ovom slučaju već i u svim Prethodnim”.

Dopisnik „Dana” iz Nikšića Lidija Nikčevič minulih dana godina i mjeseci pisala je o stanju privredi ovoga grada, vanprivredi, kriminalu ali i kulturnim događanjima kojem je u poslednjoj deceniji potpuno uništena privreda, narod osiromašio dok su njegovi pojedini sugrađani koji žive van ovog grada postali najbogatiji ljudi u Crnoj Gori.

Ništa novo i spektakularno nije napisala novinarka „Dana” što već nije viđeno u nekadašnjem, centru crnogorske industrije. Verovatno su česta ponavljanja stanja u Nikšiću i izjave pojedinaca iz opozicije zasmetali pojedincima koji su na ovaj način pokušali da ućutkaju novinarku ovog lista ali i druge novinare koji pišu za lokalne i republičke medije.

„Ne mogu me uplašiti, pisaću i dalje još i bolje, kukavica iz mraka koji napadu ja se ne bojim to sam dokazala. Ja ću na njih perom, a oni kako god hoće kazala je Nikčevićeva.

Filip i Milo ćute – napadi ne prestaju

Rođeni Nikšićani Filip Vujanović predsednik Crne Gore i premijer Milo Đukanović ni nakon tri dana od napada na novinarku „Dana” nisu se zvanično oglasili.

Zašto to oni samo znaju. Pre 17 godina u Nikšiću je napadnut dopisnik Ekspresa. Od tada u kontinuitetu traju napadi na poslenike javne reči. Treba li podsećati šta je radila policija u Crnoj Gori 1997. i 1998. Plenila je novine izdavačkih kuća iz Srbije. Novinari su bili izloženi napadima i progonima. Milo Đukanović, u to vreme predsednik Crne Gore, na novinarsko pitanje Buda Simonovića, da li je obavešten o napadu na svog sugrađanina novinara „Ekspresa” iz Nikšića odgovorio je: „u pitanju su privatni razlozi. Na suđenju je dokazano suprotno a napadači osuđeni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi