Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji pozdravljaju mere Vlade, ali ističu da one nisu dovoljne
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 06. 2009.

Izvor: Borba

Mediji pozdravljaju mere Vlade, ali ističu da one nisu dovoljne


Predstavnici medijskih udruženja ocenili su juče da je paket pomoći medijima koji je usvojila Vlada Srbije „pozitivan korak“ napred, ali da neće biti dovoljan jer medijske kuće tonu u sve dublju krizu.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković je, na konferenciji za novinare, pozdravio odluku vlade da dodeli subvencionisane kredite medijima, ali je ukazao da je pitanje koje će članice ANEM moći da ispune kriterijume za njihovo dobijanje.

„Predviđenih 60 miliona dinara pomoći medijima realno nije visoka suma novca imajući u vidu broj medija i probleme s kojima se suočavaju“, kazao je Mirković. On je ocenio da su mere Vlade „pozitivan korak napred“, iako neće doneti revolucionarni boljitak medijima.

Advokat ANEM Slobodan Kremenjak, takođe je pozdravio odluku vlade da pomogne medijima, ali je istovremeno zamerio što to nije učinjeno ranije, pre nego što je došlo do dramatičnih događaja u medijima.

Kremenjak je izrazio i zabrinutost zbog nemogućnosti izvesnog broja elektronskih medija da plate naknade za emitovanje programa Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) i ukazao da je zbog toga moguće da će još radio i TV stanica ostati bez frekvencije.

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić podsetio je da je odlukom vlade naknada za nacionalne emitere programa smanjena za pet odsto, a za lokalne od 20 do 50 odsto. Prema njegovim rečima, prosečno smanjenje naknade za lokalne emitere je 32 odsto, s tim što je naknada beogradskim emiterima umanjena za 0,15 odsto.

Karadžić je kazao da će RRA i u narednom periodu nastaviti da šalje opomene emiterima koji zakasne mesec dana sa plaćanjem pretplate Agenciji, jer RRA smatra da je to bolji način od čekanja da se medijima dugovi gomilaju i da posle ne mogu da ih vrate.

Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović kazao je da je ta agencija prihvatila da promeni pravilnik o naknadama i izrazio očekivanje da će Vlada Srbije prihvatiti da smanjenje naknade elektronskih medija RATEL-u bude linearno i da iznosi pet odsto. Radunović je naveo da su emiteri tražili i da plaćaju na rate naknade i dodao da se RATEL s tim predlogom slaže.

Antrfile : Zaplena opreme piratskim stanicama

Republička radiodifuzna agencija je nedavno, povodom pirata koji ugrožavaju rad elektronskih medija s legalnom frekvencijom, uputila predlog ministarstvima pravde i telekomunikacija da se u Krivični zakonik i Zakon o telekomunikacijama uvede odredba koja bi omogućila zaplenu opreme radio stanicama koje nelegalno emituju program. Karadžić je kazao da RRA još nije dobila odgovor ministarstava na te predloge, ali da je uveren da će državni organi učiniti maksimum da se pirateriji stane na put.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi