Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TV pretplata pada i na sudu!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2013.

Autor: Slađana Vukašinović Izvor: Naše novine

TV pretplata pada i na sudu!

Svi građani koji su posle najave o budžetskom finansiranju prestali da plaćaju TV pretplatu ne moraju da brinu da će im dug biti naplaćen sudskim putem jer eventualne tužbe koje bi protiv njih bile podnete imaju minimalne šanse za uspeh.

Mnogo je čak verovatnije da se RTS neće ni upuštati u spor za koji zna da ne može da ga dobije, posebno zato što se očekuje usvajanje zakona kojima će pretplata biti ukinuta (najranije u aprilu).

Kako su Našim novinama objasnili pravni stručnjaci, iako obaveza prema Javnom servisu zakonski nije ukinuta, RTS nema pravni osnov da dobije eventualni spor, s obzirom na to da naplatu obavlja preko trećeg lica, u ovom slučaju EPS-a. I zbog toga je, između ostalog, procenat naplate pao na svega 25 odsto.

400.000 opomena

Da je sudsko gonjenje neplatiša neisplativ posao znaju i u RTS-u i zato se zadovoljavaju slanjem opomena, koje mesečno isporučuju na adrese gotovo 400.000 građana.

- Godišnji iznos pretplate je 6.000 dinara, a troškovi advokata, sudskog postupka i izvršitelja su daleko veći, pa bi korist od dobijenih sporova bila manja od naplaćenog duga. Osim toga, rok zastarelosti je godinu dana, a praksa je pokazala da je prošle godine svih 311 tužbi, koliko je Javni servis podneo, odbačeno. Sud je tako odlučio zato što ne postoje pravne mogućnosti da se dobije spor, pošto se pretplata plaća preko računa za struju. Zbog ovih pravnih nelogičnosti RTS se obraćao Vladi Srbije za pomoć, međutim oni nisu mogli da nam izađu u susret - saznajemo nezvanično u RTS-u.

U Vladi Srbije nam je potvrđeno da su pravnici RTS-a tražili pomoć za iznalaženje mehanizma kako da namire dugovanja.

- Problem je što bi državno ili komunalno preduzeće, da bi naplatilo potraživanja, do sada podnosilo sudu predlog za izvršenje na osnovu takozvane verodostojne isprave. RTS, međutim, ne može imati verodostojnu ispravu jer naplaćuje novac preko trećeg lica. S druge strane, EPS ne može da tuži zato što ne proizvodi TV program. I njima je jasno da ne mogu da uzmu pare od onih koji jedva plaćaju i struju, ali su svesni i da nije korektno prema redovnim platišama da dužnicima sve oproste. Tako ispada da neplatišama niko ništa ne može, odnosno dugovanja ne može da naplati ni sud. Zbog toga smo im savetovali da dugovanja pokušaju da naplate preko izvršitelja - kažu u Vladi Srbije.

Sudeći prema saznanjima iz Komore privatnih izvršitelja, RTS nije posegao ni za njihovim uslugama jer je i to za njih skupo.

- Prema našim saznanjima, nema nijednog predmeta naplate potraživanja koji je RTS dao nekoj izvršiteljskoj kancelariji, a takvih izvršenja nema ni preko suda - kaže Miodrag Grujović, predsednik Izvršnog odbora komore.

Ministarstvo: Bez mešanja

U Ministarstvu kulture i informisanja smatraju da je pitanje naplate ili odustajanja od dugova za pretplatu pravno pitanje i stvar RTS-a, pa u to ne mogu da se mešaju.

- Apelujemo na građane da plaćaju pretplatu dok se ne ukine i da izmire dugovanja i tako pomognu javnim servisima da ispune zakonsku i ustavnu obavezu kada je reč o javnom interesu u informisanju - kaže Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture.

Sava Anđelković: RTS u teškom položaju

Advokat Sava Anđelković kaže za Naše novine da dugovi zastarevaju i da o tome država, ali i preduzeća moraju da vode računa, a slaže se i da je sporan pravni osnov za naplatu:

- Ako nema tužbe, dug za komunalije ili TV pretplatu zastareva. To znači da je neko javno preduzeće dužno da pokrene postupak u roku od godinu dana. Druga je priča što su zakoni tako napravljeni da se ne isplati tužiti građane zbog dugovanja. Takođe, kod RTS-a je problem i to što se plaća preko računa drugog pravnog lica, što mu dodatno otežava položaj.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi