Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  PURS nastoji da radi zakonito
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2013.

Izvor: Danas

Povodom navoda u tekstu Miloša Vasića „Kikindske“ (Danas, 25. 11. 2013)

PURS nastoji da radi zakonito

U izdanju lista Danas od 25. 11. 2013, pod naslovom „Kikindske“, uvaženi gospodin Miloš Vasić u svojoj redovnoj kolumni razmišlja, konstatuje i zaključuje povodom svega onoga što se godinama dešavalo Kikindskim (novinama), suvlasniku i glavnom uredniku gospodinu Željku Bodrožiću.

Poreska uprava, jednako kao i gospodin Vasić, ceni hrabrost Kikindskih, koje su pisale „ono što je malo ko svojevremeno smeo i da pomisli“.

Takođe, PURS se slaže sa, kako piše gospodin Vasić, da su, citiramo, „stali i Željko i Kikindske“ mnogima u tanjir kad vidim ko ih je sve tužio, jasno mi je odmah“. Oko svega toga nema razloga za sporenje.

Međutim, gospodin Vasić je napisao i dve rečenice zbog kojih moramo da reagujemo, a one glase:

„Ovih dana Poreska uprava zasela je na Kikindske i postoji ozbiljna opasnost da ih finansijski udavi kao udav. Ne znam, niti me mnogo zanima, šta Poreska uprava ima protiv Kikindskih.“ 

Da se odmah razumemo:

PURS nema ništa protiv Kikindskih, ama baš ništa. Sa gospodinom Željkom Bodrožićem je razgovarano nekoliko puta telefonom. Tačno je da je poreska inspektorka Filijale Kikinda utvrdila 18 ozbiljnih, reći ćemo tako, nepravilnosti u radu Kikindskih: neprijavljivanje poreza na dodatu vrednost, podizanje gotovog novca sa računa i isplata zarada bez poreza i doprinosa, primanje i vraćanje pozajmica od drugih pravnih lica itd. Zbog sumnje gospodina Bodrožića da je poreska inspektorka mogla imati lične motive za pristrasnu kontrolu, u PURS su još dva puta proverene sve činjenice. 

Potom je posle dostavljene žalbe punomoćnika Kikindskih u drugostepenom poreskom postupku, utvrđena tačnost navoda poreske inspektorke Filijale Kikinda, te je žalba odbačena. Da li je mogla da se primeni neka blaža mera protiv Kikindskih?

PURS ne donosi i ne tumači zakone, već ih samo primenjuje. Sadašnji menadžment ne želi da se bavi onim što je bilo, niti zašto je bilo tako kako jeste, ali želi da se razume da su zakonske odredbe obavezujuće za postupanje. PURS samo nastoji da maksimalno radi zakonito i nikako drugačije.

Sigurno je da račun Kikindskih ne bi bio blokiran da nisu konstatovane nepravilnosti u radu i sigurno je da bi mogle ući u reprogram duga da su imale valjane, zakonom predviđene (član 47 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji) garancije. PURS je sigurna da i u slučaju da Kikindske pokrenu postupak pred evropskim pravnim instancama, zakonitost  našeg postupanja neće biti osporena.

Biro za informisanje

Poreske uprave

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi