Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarka Vrebalovu plaća 120.000 dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2013.

Izvor: Dnevnik

Novinarka Vrebalovu plaća 120.000 dinara

Viši sud u Zrenjaninu izrekao je juče prvostepenu presudu po kojoj je glavna i odgovorna urednica mesečnika „Novobečejski informator” i portparolka lokalne samouprave u Novom Bečeju Nevena Subotić dužna da aktuelnom potpredsedniku Skupštine Vojvodine i nekadašnjem predsedniku opštine Novi Bečej Milivoju Vrebalovu isplati 120.000 dinara na ime naknade nematerijalne štete, zbog povrede ugleda i časti.

Istom presudom, naloženo joj je da plati troškove sudskog postupka.

Nekadašnji predsednik novobečejske opštine tužio je Nevenu Subotić zbog teksta „Za bivšeg predsednika deset puta veća plata od prosečne plate Novobečejaca”, objavljenog u avgustu u tom lokalnom mesečniku, čiji je osnivač JP „Radio Novi Bečej”.

Objavljeno je da je Vrebalov, dok je bio na čelu opštine, imao mesečna primanja od 300.000 dinara. Precizirano je da je prosek plate Vrebalova u 2012. godini bio oko 240.000 dinara, a da su ostatak predstavljale dnevnice.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

29.11.

2013.

Александар [neregistrovani] u 16:04

Спаса нам има, пропасти морамо

Са оваквим правосуђем, боље рећи, кривосуђем, Србија је зрела за принудног управника!
Примера сличних овом из Новог Бечеја, препун је овај остатак од Србијице.
"Реформисане" судије, од којих су многи(е) дошле на та места захваљујући партијама на власти, рођачким, кумовским, швалерским и ко зна каквим везама, очигледно новинаре сматрају најгорим зликовцима. Ремете им "улазак у комунизам": плата од преко 100.000, плус привилегије, плус утицаји, плус заштита за породицу и пријатеље, плус "комбинације", плус...
У Крагујевцу, попут случаја у Војводини, судија је осудила уредника да плати на име штете за претрпљени душевни бол, локалном службеику, на месту шефа месене канцеларије у оближњем селу, који је покушао да силује малолетну Ромкињу. Полиција је тог службеника ухапсила, одредила му задржавање, привела истражном судиј, спроведена истрага, а тужилац је подигао оптужницу... Полиција је новинару саопштила све податке о том случају. Суд је, опет, сматрао да је уредник крив јер је навео име и прво слово презимена окривљеног за поикушај силовања. У истом граду, исти суд, осуђује уредника локалног листа да плати за претрпљене душевне болове директору локалног КЦ , кога је, уредник у коментару хвалио, пишући да није истина да је директор крив за лош рад хирурга који заборављају хирушке иструкмнте док оперишу, да није крив за корупцију, да није истина за швалерације у здравству, и да је тај директор поштенбкао министар здравља, а био би поштенији и од министра да је директор министар. Оно што је прошло Егону Ервину Кишу, пред аустроугарском ратном цензуром у вези писања о самоубиству пуковника Редла, начелника Обавештајне службе Генералшатаба Аустроугарске војске, није промакло крагујевачкој судији. Она је одрезала новинару 200.000 плиус трошкове. Новинар не сме да преноси чињенице, нити да критикује, али ни да хвали и обавештава јавност да је директор супротно опд онога за шта њега и колеге незадовољни пацијенти оптужују. Прича о Егону Ервину Кишу о томе да је успео да упркос цензури објави се пуковник Редл убио убог ђпијунаже у корист Србије користећи "цаку": "Са највишег државног места смо обавештени да није истина да се пуковник Редл убио јер га је заврбовао српски оваештајац капетан Лазаревић.... није истина да је капепатну Лазаревићу предао ратни план Аустроугареске, није истина...", кор оваквог стања у српском )криво)суђу, остаће као занимљив детаљ из новинарске историје о неким давним временима.
На уставне жалбе, поводом оваквих драстичних случајева Уставни суд Србије споро регаује, јер је затрпан предметима, на одлуку се чека и по неколико година, а за то време судски извршитељи узимају од новинарске цркавице, или плене ствари. Обраћање суду у Стразбуру, опет, није могуће док се не искористи и једини ванредни правни лек, обраћање Уставном суду Србије, који у оваквим случајевима има улогу "филтера", онемогућујући осуђене новинаре и уреднике да се обрате Европском суду за људска права у Стразбуру.
На крају, због "реформисаног српског прависуђа", Суд у Стразбуру је затрпан жалбама против Србије, тако да ће, када све дође на наплату, Србија, и без економских тешкоћа, бити прави банкрот.
Свакој власти, намеће се закључћак, изгледа да одговара овакав драконски однос према новинарима.
Приче о потребној демократизацији су само за заваравање.
Ако министар правде заиста жели промену на боље, а не може ништа да учини, има на располагању, ипак, могућност- подношења оставке. Макар би скренуо пажњу на право стање у правосуђу. А не да гостује на Правном факултету у Крагујевцу, а да га у деканату примају оптужени у афери "Индекс", и да први ред на предавању о реформи правосуђа чини скоро десетина оптужених професора.

Odgovori
pet

29.11.

2013.

kole [neregistrovani] u 12:54

sramota

Novinarka je iznela samo tacne podatke, sto je Vrebalov potvrdio na sudu. Jedina "mana "je bila to što je sve te podatke iznela u javnost. Jos jedna bruka i sramota "reformisanog" srpskog pravosuđa . I pitanje- da li neko može da stane na put sprezi bahatih političara i još bahatijih sudija, pogotovu u Vojvodini. Setimo se presude protiv medija iz Apatina... SRAMOTA!!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi