Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijska pismenost u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 11. 2013.

Izvor: www.vijesti.ba

Fejsbuk najčešće posjećena stranica

Medijska pismenost u Srbiji

U Beogradu su juče predstavljeni rezultati medijske pismenosti u Srbiji koji su pokazali da je internet, a posebno Fejsbuk, najčešće posjećen vid izvora informisanja, prenosi Anadolu Agency. Evropska komisija je 2007. godine uvela pojam "medijske pismenosti" kao jedan važan oblik obrazovanja i onog što se danas prihvata kao potreba modernog čovjeka.

 

Na prezentaciji projekta u Medija centru je navedeno da postoje različiti nivoi medijske pismenosti i najlakši se odnosi na lakoću "čatanja", "guglanja", "tagovanja", "šerovanja"... i vrlo se lako usvaja u vršanjačkim grupama.

Kako je naučni saradnik Instituta društvenh nauka u Beogradu Jovanka Matić ukazala, ono što se teže usvaja i predstavlja teži nivo medijske pismenosti su različita znanja koja omogućavaju kritički pristup medijima kako u pogledu kvaliteta tako i kredibilnosti sadržaja.

"To zahtjeva vrlo raznovrsna multidisciplinarna znanja, razumijevanja medijske ekonomije, prava i umjetnosti i treba da dovede do razumijevanja da su mediji konstrukt. Medijski sadržaji su ljudski konstrukt, oni nisu ogledalo stvarnosti", rekla je Matićeva, ukazavši da mediji imaju komercijalne, političke i ekonomske posljedice.

Ona je, pozivajući se na rezultate prezentovanog istraživanja, istakla da mediji na nas utiču i kad nismo svjesni, jer njihovi efekti nisu kratkotrajni i direktni nego su dugotrajni i indirektni.

"Publiku treba naučiti da ona ima moć prema medijima", poručila je ona, dodavši da se Srbija nalazi na početku medijske pismenosti ali da je jednim dijelom uvedena u obrazovanje i medijsku strategiju države.

Jovanka Matić je ponovila ocjenu da „mediji ne podnose obrazovanje i da obrazovanje ne podnosi medije“ ali da za učitelje građanskog obrazovanja postoje edukativni programi kako da se poveća medijska pismenost društva.

Medijska koalicija koju čine novinarska udruženja u Srbiji sprovela je projekat o medijskoj pismenosti koji se prije svega odnosila na medije.

Predsjednik IO Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NUDV) Nedim Sejdinović je u ime Medijske koalicije rekao da je s njihove pozicije najvažnije bilo koliko podizanje medijske pismenosti utiče na kvalitetno novinarstvo i demokratizaciju društva.

- U Srbiji
Fejsbuk na prvom mjestu

Mjerenje stepena medijske pismenosti sprovedeno je u periodu od 29. oktobra do 24. novembra ove godine kod novinara, studenata novinarstva, učenika srednjih škola i profesora građanskog vaspitanja u 58 srednjih škola u 15 gradova Srbije.

To istraživanje je pokazalao da svega 7,4 posto od 2.453 ispitanih učenika ne koristi Fejsbuk i provodi od jednog do dva sata dnevno na internetu.

"Čak 57,1 posto učenika koji koriste Fejsbuk, ima više od 7 'prijatelja' koje nikad nije lično upoznalo. Najviši broj srednjoškolaca se najčešće informiše putem interneta; 36,3 procenta se informiše putem društvenih mreža, a 24,5 odsto putem televizije", saopštila je Sanja Stamenković, istraživač Biroa za društvena istraživanja, i dodala da se srednjoškolci najređe informišu preko nedjeljnika i radija.

Ona je navela da se može reći da su učenici u Srbiji ocijenili da najveći utjecaj ima internet.

Profesori građanskog prava u srednjim školama su ocijenili da u navišoj mjeri njihov predmet utiče na medijsko opismenjavanje. Profesori u najvećem broju koriste Fejsbuk (71,4 %) dok 18 posto ne koristi društvene mreže.

Na pitanje šta su novi mediji, 53,8 posto studenata novinarstva u Beogradu i Nišu misli da je to cjelokupan internet, njih 41,3 posto da su to izdanja novina, a 37 posto da su to blogovi.

Skoro trećina njih nove medije izjednjačava sa društvenim mrežama. Studenti novinarstva u Srbiji se pretežno informišu iz novih medija, a samo 4,9 posto ne koristi Fejsbuk.

"Svega 11,5 posto piše blog, dok 88,5 posto to ne čini. Najviše njih se infomiše preko interneta i društvenih mreža", navedeno je u predstavljenom istraživanju.

Prema mišljenju novinara na kojima je rađeno istraživanje, novi i tradicionalni mediji su podjednako izvor njihovih informacija.

Od društvenih mreža, čak njih 74 posto koristi Fejsbuk, približno polovina ima naloge na Twitteru, Linkdelnu, Google+ 38,1; 12,8 posto koristi Instagram, a svega 11,4 posto ispitanih novinara ne koristi društvene mreže.

Ispitani novinari u Srbiji se najčešće informišu preko interneta i televizije i naviše se slažu sa tvrdnjama da "mediji treba da budu uključeni u medijsko opismenjavanje".

Istraživanje koje je realizovao BIRODI obuhvata 3.000 ispitanika od kojih je 2.400 učenika srednjih škola, 250 profesora i 350 novinara i studenata novinarstva. Istraživanje je sprovedeno u okviru Kampanje za medijsku pismenost koju podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a čiji je cilj podizanje nivoa svijesti o važnosti kritičke analize i o značaju profesionalnog novinarstva u demokratskom društvu.

Medijska koalicija je neformalno partnerstvo pet medijskih organizacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), PU Asocijacije lokalnih nezavisnih medija ''Lokal press'' i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi