Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ukidanje TV pretplate nije moguće pre aprila
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 11. 2013.

Autor: Slađana Vukašinović Izvor: Naše novine

Ukidanje TV pretplate nije moguće pre aprila

Mada su građani očekivali da će se u januaru, kada stupi na snagu novi budžet, osloboditi plaćanja TV pretplate, ukidanje ovog nameta moguće je najranije u aprilu, saznaju Naše novine. Naime, tek posle usvajanja dva zakona iz ove oblasti steći će se pravni osnov za budžetsko finansiranje Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), a ovi zakoni u skupštinsku proceduru biće upućeni do kraja marta naredne godine, godinu dana posle donošenja političke odluke o ukidanju pretplate.

Da će tek u aprilu RTS i RTV preći na budžetsko finansiranje indirektno je za Naše novine potvrdio i pomoćnik ministra za kulturu Saša Mirković:

Preuranjene najave

- Radna grupa pri Ministarstvu kulture i informisanja će tokom naredne nedelje analizirati pristigle predloge i komentare na Nacrt zakona o javnim servisima, uključujući i one koji se odnose na buduće finansiranje RTS-a i RTV-a. To znači da se za izmenu načina finansiranja, gde još ne treba prejudicirati rešenja, mora sačekati donošenje Zakona o elektronskim medijima, koji će predvideti način budućeg finansiranja javnih servisa. Očekujemo da će nacrti zakona u prvom tromesečju naredne godine biti upućeni Vladi.

Međutim, za većinu građana Srbije politička odluka je verodostojnija od pravne, pa su zbog toga mnogi prestali da plaćaju pretplatu čim su pre nekoliko meseci čuli da će RTS i RTV biti finansirani iz budžeta. Procenat naplate zato je pao na svega 25 odsto. Kako će se nadomestiti novac koji nedostaje do kraja aprila sledeće godine, kada bi trebalo da se donesu medijski zakoni, nejasno je, tim pre što prema rečima Gorice Mojović, članice skupštinskog Odbora za kulturu, nema pravnog osnova da se koristi 7,5 milijardi dinara, koliko je u budžetu predviđeno za finansiranje RTS i RTV, sve dok se ne promene medijski zakoni.

Pitanja bez odgovora

- Po kojem zakonu su opredeljena sredstva za RTV i RTS kad novi nije donet, a u postojećem Zakonu o radiodifuziji piše da se sredstva obezbeđuju od pretplate i reklama, dok se finansiranje iz budžeta i ne pominje - objašnjava Mojovićeva.

Saša Mirković, međutim, tvrdi da to nije tačno.

- Novac je opredeljen na osnovu važećeg Zakona o radiodifuziji, koji predviđa da se pored TV pretplate postojeći javni servisi mogu finansirati i iz drugih izvora.

On nije želeo da komentariše posledice koje su javni servisi pretrpeli nakon najave političara da će RTS preći na budžetsko finansiranje, zbog čega su mnogi građani prestali da plaćaju pretplatu.

RTS nema pravni osnov da sudski goni neplatiše

U RTS-u smo nezvanično saznali da mesečno šalju od 300.000 do 400.000 opomena.

- Većina građana je odustala od plaćanja. Rok zastarelosti dugova je 12 meseci, a u praksi su male šanse da će ih neko zbog tog duga goniti jer godišnji iznos pretplate je 6.000 dinara, dok su troškovi advokata, sudskog postupka i izvršitelja daleko veći - rečeno nam je nezvanično. Takođe, kako nam je potvrđeno u Vladi, RTS nema ni pravnih mogućnosti da dobije spor. Jer da bi neko državno ili komunalno preduzeće naplatilo potraživanja ono je do sada podnosilo sudu predlog za izvršenje na osnovu takozvane verodostojne isprave. RTS ne može imati verodostojnu ispravu, pošto naplaćuje novac preko trećeg lica - Elektroprivrede. A EPS ne može da tuži zato što ne proizvodi TV program.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

28.11.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 11:24

Sta je tacno?

U gornjem tekstu pise: "Saša Mirković, međutim, tvrdi da to nije tačno.
- Novac je opredeljen na osnovu važećeg Zakona o radiodifuziji, koji predviđa da se pored TV pretplate postojeći javni servisi mogu finansirati i iz drugih izvora."

Tacno je da, prema clanu 80. stav 2. tacka 6. Zakona o radiodifuziji, za obavljanje drugih poslova iz okvira svoje delatnosti ustanove javnog radiodifuznog servisa stiču sredstva i od drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi