Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zabuna oko restruktuiranja “Politike AD”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 11. 2013.

Autor: S. Despotović Izvor: Politika

Zabuna oko restruktuiranja “Politike AD”

Pravu zbrku među čitaocima našeg lista, ali i u javnosti, izazvala je vest da je „Službeni glasnik” objavio kako je Vlada Srbije dala saglasnost za pokretanje postupka privatizacije farmaceutske kompanije „Galenika” i „Politike AD”. Inicijative za pokretanje postupka privatizacije ove dve kompanije Ministarstvo privrede podnelo je 14. novembra ove godine, a Vlada Srbije usvojila ih je prošle sedmice.

 

Brojni naši čitaoci u prvi mah su pomislili da je reč o odluci vlade koja rešava sudbinu omiljenog im lista koji dogodine obeležava 110 godina postojanja. Ova se odluka, međutim, ne odnosi na kompaniju „Politika novine i magazini”, koja iz Makedonske 29 izdaje dnevne listove „Politika” i „Sportski žurnal”, već na drugo preduzeće, akcionarsko društvo „Politika AD” sa sedištem u Cetinjskoj ulici u Beogradu.

Zabuni je donekle doprinelo i to što ministar privrede Saša Radulović u izjavama medijima nije precizirao na koje se preduzeće odnosi odluka vlade o restrukturiranju.

– Privatizacija ova dva preduzeća biće sprovedena u skladu sa novim zakonom o privatizaciji, koji bi trebalo da uđe u Skupštinu početkom decembra i da bude izglasan. Ni „Galenika”, ni „Politika” neće biti privatizovane budzašto, niti date bilo kome – preneo je Tanjug izjavu ministra Radulovića.

A kada u Srbiji kažeš „Politika”, svi odmah pomisle na najstariji dnevni list na Balkanu. I to je unelo nemir među naše čitaoce, koji se već dva dana javljaju redakciji sa pitanjem šta se to dešava sa njihovim novinama. Tim pre što su mnogi mediji uz vest o restrukturiranju „Politike AD” objavili fotografiju zgrade u kojoj se nalazi sedište „Politike NM”, odnosno dnevnog lista „Politika”.

„Politika AD” je akcionarsko društvo sa većinskim državnim kapitalom, a ne javno preduzeće. Izjava ministra Radulovića „da je restrukturiranje neophodno kako bi se preduzeće postavilo na zdrave noge” odnosi se isključivo na „Politiku AD”, a ne na „Politiku NM”, koja je likvidna firma i nikad nije primala nikakav novac iz budžeta ili bilo koju drugu vrstu finansijske pomoći.

Veza između ove dve firme je to što je „Politika AD”, zajedno sa tadašnjim nemačkim partnerom VAC-om, pre jedanaest godina osnovala zajedničko preduzeće „Politika novine i magazini”. U međuvremenu je promenjen jedan od suvlasnika i umesto VAC-a došla je kompanija „Ist medija grup”.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

27.11.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:35

nema zabune

Prvo je politici oduzeta distribucija, zatim politikina zgrada koja se sada zove zgrada komercijalne banke. Sada će vlast koja se bunila protiv toga nastaviti tamo gde su predhodnici nastavili; poništiće politikinu štampariju. Nema zabune, cilj I namera sadašnje vlasti je da uništi sve što predhodnici nisu umeli.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi