Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mijatović: Kažnjavati zločine protiv novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 11. 2013.

Izvor: Tanjug

Mijatović: Kažnjavati zločine protiv novinara

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović smatra da medijske slobode i poštovanje prava na slobodu izražavanja nisu ono čime bi se zemlje zapadnog Balkana u ovom momentu mogle ponositi ali je pohvalila vladu Srbije zbog spremnosti da se uhvati u koštac sa problemom nerešenih ubistava novinara.

Mnoge stvari su urađene u pozitivnom pravcu, doneseni su dobri zakoni, osnovana su regulatorna tela, ali situacija se ne bi mogla nazvati pozitivnom, rekla je ona u intervju radiju "Slobodna Evropa," napominjući da je sve više slučajeva da se protiv novinara pokreću tužbe.

"Mislim da je ovog meseca važno istaći i nešto što je problem u mnogim delovima sveta, ne samo u OEBS regionu, a to je nekažnjivost zločina protiv novinara," dodala je Mijatović prezicirajući da se to ne odnosi samo na ubistva nego nego i na premlaćivanja, pretnje novinarima i njihovim porodicama.

Problemi i boljke u regionu su slični a tu je i problem nezavisnosti javnih servisa i regulatornih tela, navela je ona.

Vrlo je teška i ekonomska situacija u kojoj novinari rade, kazala je Mijatović, dodajući da kao vrlo negativan trend, vidi i ”kompletan nedostatak solidarnosti sa profesijom i sa kolegama, bez obzira na različita mišljenja”.

Na molbu da posebno oceni situaciju na Kosovu Mijatović je kazala da je, kada je mislila na region uključila i Kosovo rekavši da su boljke vrlo slične i da je trend zabrinjavajući.

Što se Srbije tiče ona je pohvalila aktuelne vlasti, rekavši da je vlada jasno pokazala da namerava da se uhvati u koštac sa problemom ubistva tri novinara - Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

“Osnovana je komisija i to je nešto što je obećano za vreme moje prve zvanične posete Srbiji prošle godine. Tu su i nevladine organizacije - zajedno razgovaraju i pokušavaju da prikupe što je potrebno više informacija kako bi se konačno počelo raditi na pronalaženju onih koji su krivi, znači ne onih samo koji su izvršili ubistvo nego i onih koji su organizovali ta ubistva," rekla je ona.

Vrlo je bitno te dve stvari razdvojiti - ne samo uhvatiti i zatvoriti one koji su izvršili ubistvo nego upravo i one koji su organizovali te stravične poduhvate," poručila je Mijatović.

U vezi Bosne i Hercegovine, ukazala je na slučajeve kao što je onaj novinarke Slobodne Bosne Nađe Diklić i uništavanja njenog automobila, kao i postavljanje eksplozivne naprave na vrata Slobodne Bosne, dodavši da je to osudila, kao i pojave grafita u Mostaru protiv novinara Nermina Bise, slučajevi na sudu koje pokreću političari i javne ličnosti protiv novinara.

Istovremeno je ukazala i na situaciju koja postoji u slučaju podizanja optužnice jedne grupe novinara iz RS protiv grupe novinara iz Federacije, što, kako je rekla, smatra da je neprihvatljivim i nedopustivim u društvu koje sebe naziva demokratskim.

Kada je reč o Hrvatskoj Mijatović je ukazala da, prema onome što je čula od kolega i vlasti, situacija ni tamo nije previše ružičasta.

"Ali mislim da puno može promeniti upravo solidarnost - jer dok novinari sami ne shvate da jedino zajedno mogu da se izbore za svoje slobode i svoja prava," ocenila je ona.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi