Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dva puta više novca za kulturu, ali skoro polovina za Javne servise
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 11. 2013.

Autor: M. Krtinić Izvor: Danas

Dva puta više novca za kulturu, ali skoro polovina za Javne servise

Predlogom Zakona o budžetu za 2014. godinu predviđeno je da za kulturu bude izdvojeno blizu 16 milijardi i 100 miliona dinara, izjavio je na jučerašnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje državni sekretar Dejan Ristić. Ipak, iako je ova cifra dva i po puta veća u odnosu na šest milijardi dinara, koliko je bilo obezbeđeno za 2013, kada je zabeležen istorijski minimum, veći deo iznosa, tačnije 7,5 milijardi dinara, kako su istakli pojedini poslanici, biće izdvojeno za finansiranje javnih servisa Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodina.

 

 Tako će za kulturu ostati dve milijarde i 200 dinara više nego ove godine, odnosno 0.8 odsto budžeta (ove godine je to bilo 0.57 odsto).

- Ovaj budžet je programski i rađen je u saradnji sa Ministarstvom finansija i ustanovama kulture. Hteli smo da prekinemo seriju restriktivnih budžeta i da pređemo na razvojne budžete. Tražili smo svim institucijama da dostave svoje predloge sredstava za narednu godinu - kazao je Ristić i dodao da je zahvaljujući razgovoru sa Ministarstvom finansija i dalje rade da kroz amandmane inoviraju stavke u budžetu za kulturu. On je istakao da je naredna godina početak velikih, kapitalnih ulaganja, a da će značajna povećanja sredstava osetiti i konkursi, programi, savremeno stvaralaštvo, međunarodna saradnja...  

Članica odbora Gorica Mojović negodovala je zbog promena u predlogu, koje Ministarstvo sprovodi u poslednjem trenutku, budući da je poslanicima Predlog državnog budžeta za 2014. dostavljen 1. novembra. Ona je pohvalila uvećenja u određenim stavkama o kojima je govorio Ristić, ali je istakla da tako ne stoji u sadašnjem predlogu budžeta. Mojovićeva je upitala kako je uneto finansiranje javnih servisa u budžet, jer ni u jednom važećem zakonu ne piše da se javni servisi finansiraju iz budžeta.

Član Odbora Siniša Kovačević ocenio je da je predloženi budžet za kulturu u 2014. „skandalozno mali“ i dodao da na prosveti i kulturi ne treba štedeti. On je na Ristićevu izjavu da je u narednih nekoliko godina planiran kontinuiran rast budžet za kulturu, odgovorio da će ovim tempom za 20 godina i Srbija stići evropski prosek, budući da sada dosta kasni za zemljama u regionu, poput Crne Gore i Hrvatske. 

Odbor za kulturu i informisanje je nakon rasprave u načelu usvojio predloženi budžet za kulturu i informisanje u 2014. sa osam glasova za, dok je troje poslanika bilo protiv. Prema rečima predsednice Odbora Vesne Marjanović, do usvajanja zakona u Narodnoj skupštini biće održana još jedna sednica na kojoj će se raspravljati o pojedinačnim stavkama budžeta.

Prepolovljenja izdvajanja za umetnička udruženja

Reprezentativna umetnička udruženja u kulturi nisu zadovoljna Predlogom budžeta za narednu 2014. godinu jer su izdvajanja za njihovo finansiranja prepolovljena, navodi se u pismu Koordinacionog odbora  reprezentativnih umetnickih udruženja, koji čini 17. udruženja, ministru kulture Ivanu Tasovcu.

Kako ističu, sredstva su smanjena sa 19.240.000 na 9.390.000 dinara. „Ovo smanjenje će onemogućiti funkcionisanje reprezentativnih umetničkih  udruženja. Najiskrenije se nadamo da to nije cilj i da sami razumete važnost reprezentativnih umetničkih udruženja u kulturi i njihovu ulogu“, kažu u svom pismu.  Oni traže hitan sastanak sa ministrom kulture, kako bi razjasnili sve nejasnoće i nedoumice i zajednički došli do boljih i korisnijih rešenja.

680 miliona dinara za obeležavanje Velikog rata

Prema Predlogu budžeta za kulturu, naredne godine biće izdvojeno 680 miliona dinara za obeležavanje sto godina od Prvog svetskog rata. Članovi Odbora istakli su da ih ova cifra podseća na situaciju sa obeležavanjem Milanskog edikta. Dejan Ristić nije komentarisao ovaj iznos, ali je istakao da se trenutno radi na predlogu programa obeležavanja ovog jubileja koje će trajati narednih pet godina do stogodišnjice Versajskog sporazuma. Radnu grupu čine predstavnici Ministarstva kulture, RTS i ustanova kulture, a radna verzija programa biće poznata početkom sledeće godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi