Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nikoliću, smeni Olivera Antića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 11. 2013.

Autor: Vuk Z. Cvijić, Moma Ilić Izvor: Blic

Nikoliću, smeni Olivera Antića

Oliver Antić, savetnik predsednika Tomislava Nikolića i predsednik njegove Komisije za pomilovanja, išao je u zatvor da razgovara sa Radomirom Markovićem, bivšim šefom DB, osuđenim na 40 godina za politička ubistva. Ako je išao sa znanjem Nikolića, krivica je na predsedniku države. Ukoliko je to učinio na svoju ruku, onda Nikolić mora da ga smeni.

 

Antićeva poseta Markoviću u požarevačkoj Zabeli je registrovana kao poseta predsednika Komisije za pomilovanje. Komisija za istraživanje ubistava novinara juče je saopštila da je članu njenog radnog tima Marković rekao da mu je Antić obećao izlazak iz zatvora već naredne godine.

U razgovoru koji je dokumentovan kroz izveštaj člana Komisije, Marković je rekao između ostalog:

“Policajci koji su sa njim razgovarali previše su ‘nisko rangirani‘ i da će ga izigrati ako im pomogne, a da on zauzvrat ima čvrsta obećanja da će izaći sledeće godine na osnovu primene zaštite zakonitosti, ili pomilovanjem, a da je o tome već razgovarao sa savetnikom Antićem“, saopštila je Komisija.

Antić juče nije odgovarao na pozive “Blica”. Komisija za istraživanje ubistva novinara je saopštila i da je Marković pretio sa 15 dosijea članu radne grupe, kada je citirao razgovor sa suprugom Ivančicom Marković.

”Oni (misli na policiju) su bili ponovo ovde i bili su vrlo bezobrazni i nemaju nameru da mi se skinu sa grbače.“

Navodno na sve to supruga Ivančica je odgovorila da joj je muka od svega, da joj je prekipelo, i da će se, ako „oni“ naprave samo još jedan korak, ona preseliti u Zagreb, a da će 15 tajnih dosijea koje poseduje, a koje joj je navodno Marković dao, objaviti u svim evropskim novinama, i još negde, a ona zna gde - navodi se u saopštenju Komisije.

Konstatuje se i da je Marković ukazao na to “da će sve to imati veoma ozbiljne i nesagledive posledice kako po njega tako i po državu, ali da mu je više muka od svega kao i njegovoj supruzi”.

Ivančica Marković, supruga bivšeg šefa DB, nije htela da daje izjavu za “Blic” navodeći:

„Ne želim ništa da kažem jer više nema nikakvog smisla”.

U molbi za pomilovanje Marković je od predsednika Republike Tomislava Nikolića zatražio da mu kaznu od 40 godina zatvora smanji na 15 godina, saznaje “Blic”.

Obrazlažući svoj zahtev upućen jula ove godine iz požarevačke Zabele, Marković se pozvao i na odlikovanja koja je dobio dok je bio na čelu tajne policije u vreme Slobodna Miloševića.

U tom periodu dogodili su se zločin na Ibarskoj magistrali - ubistvo četiri člana SPO i pokušaj ubistva Vuka Draškovića - zatim atentat na lidera SPO u Budvi i otmica i ubistvo Ivana Stambolića. Marković je osuđen na 40 godina zatvora. On je u molbi naveo da je mogao da bude osuđen najviše na 15 godina zatvora po zakonu koji je važio u vreme izvršenja krivičnih dela.

Međutim, Vrhovni sud Srbije je utvrdio da je u to vreme važila i smrtna kazna, koja je zamenjena sa 40 godina zatvora.

Dve institucije protiv

Negativno mišljenje o Markovićevoj molbi dali su, kako je “Blic” već pisao, vanraspravno veće nekadašnjeg beogradskog Okružnog suda, koji je doneo prvostepenu presudu, i ministar pravde Nikola Selaković.

Sklonjeni dosijei

Radomir Marković, njegovi zamenici Branko Crni, sada pokojni Nikola Ćurčić, i šef beogradskog centra DB Milan Radonjić bili su optuženi da su krajem 2000. izneli dosijea:

Zorana Đinđića (DS)

Vojislava Koštunice (DSS)

Vesne Pešić (GSS)

Vladana Batića (DHSS)

Nebojše Čovića (DA)

Vuka Obradovića (SD)

Srđe Popovića (DS)

Dragana Milovanovića (ASNS)

Dragoljuba Markovića (Krmivo produkt)

Žarka Koraća (SDU)

Milana St. Protića (DHSS)

Milana Jovanovića

Ivana Marovića (Otpor)

Slobodana Homena (Otpor)

Čedomira Jovanovića (DS)

Mijatović: Gluposti!

Ne bih da komentarišem tu glupost - rekao je za “Blic” Zoran Mijatović, nekadašnji zamenik načelnika DB povodom Markovićeve izjave da u vezi dosijea nije pristao na nagodbe sa ministrom policije Dušanom Mihajlovićem, načelnikom RDB-a Goranom Petrovićem i Mijatovićem.

Mijatović kaže da je DB 2001. godine protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića i Branka Crnog podnela krivične prijave zbog odavanja državne tajne. Na pitanje da li je DB imao dokaze za podnošenje prijave, Mijatović je odgovorio:

Da nismo imali dovoljno dokaza, ne bismo ni podnosili krivičnu prijavu - rekao je Mijatović.

Ćuruvija: Molba prijatelju

Jasno je da je pomilovanje takvog kriminalca potpuna glupost - kaže za „Blic“ Jovo Ćuruvija, brat ubijenog Slavka.

- Nisam iznenađen, ali me čudi redosled poteza. Prvo pretnja da će Srbija na kolena, a posle molba za pomilovanje. Sama činjenica da je podneo zahtev govori dovoljno. Verujem da mu je neko iz političkog vrha namignuo. Vlast ulazi u pregovore za poglavlja 23 i 24, a tu su i pitanja o nerazjašnjenim zločinima. Da bi se to rešilo, Marković može da otkrije mnogo toga i pretpostavljam da je ovo neka nova nagodba ili probni balon da se vidi kako bi reagovali srpska javnost i evropske institucije. Sada mu je jedino ostalo da klekne i moli prijatelja kojeg je mnogo zadužio pa je red da mu prijatelj sada to vrati.

Oslobođeni za dosijee

Markoviću je sa njegovim tadašnjim zamenikom Brankom Crnim i pomoćnikom Milanom Radonjićem suđeno zbog iznošenja 15 dosijea lidera DOS-a na tri CD-a. Oslobođeni su odlukom Vrhovnog suda Srbije 7. decembra 2009.

Obrazloženje: Izneli su dosijee, ali tužilaštvo nije uspelo da dokaže da bi moglo biti štete po državu Srbiju.

Drašković: Sakrio i dokaze o zločinima na Kosovu i u Bosni

Marković ucenjuje tajnim dosijeima o liderima opozicije, koje je on montirao posle 5. oktobra 2000. godine - kaže za „Blic“ Vuk Drašković.

- Ucenjuje i dokumentima o sadašnjim čelnicima Vlade, koje su montirali njegovi ljudi u BIA i VBA. Ne preti samo falsifikatima nego i dokumentima o zločinima „crvenih beretki“ i drugih paravojski na Kosovu nad Albancima i Srbima, i takvim zločinima u Bosni. Verovatno je na tom spisku ubistvo američkih državljana braće Bitići. Marković je naređivao zločine, a naloge je dobijao od šefa države. I Haškom tribunalu, kao svedok na suđenju Miloševiću, nudio je nagodbu:

Da mu Hag ukine optužnicu za Ibarsku, a on bi rekao sve što zna o zločinima u Bosni, na Kosovu i u Srbiji koje je naređivao Milošević. Tužilac Džefri Najs je odbio takvu nagodbu. Srbija je na kolenima dok se kriju ti zločini i Markovićevi tajni dosijei. Otvoriti sve i objaviti sve. Tada će na kolenima biti kriminalni vrh Miloševićeve države, a ne Srbija i naš narod.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi