Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ako je Rade to rekao, on je za „Lazu“, a ne za „Zabelu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 11. 2013.

Autor: Boško Vukčević Izvor: Naše novine

Ako je Rade to rekao, on je za „Lazu“, a ne za „Zabelu“

Bivši šef Resora državne bezbednosti Rade Marković pretio je objavljivanjem 15 dosijea, što bi imalo nesagledive posledice i po njega i po državu, saopštila je juče Komisija za istraživanje ubistva novinara.

Kako tvrde iz tog tela, Marković je u dokumentovanom razgovoru sa jednim članom Komisije naveo da njegova supruga poseduje 15 tajnih dosijea i da će ih u slučaju da policija napravi još jedan korak objaviti u svim evropskim novinama i još negde, a ona zna gde. Markovićeva supruga Ivančica za Naše kaže da je njen muž, ukoliko je to zaista rekao, zreliji za psihijatrijsku ustanovu „Dr Laza Lazarević“ nego za zatvor u Zabeli, gde trenutno izdržava kaznu.

Razgovor sa Antićem

Kako se navodi u saopštenju, Marković je priču o dosijeima izneo nakon što je radna grupa koja istražuje ubistva novinara pokušala da ga ispita u vezi sa novim detaljima o njegovoj ulozi u ubistvu Slavka Ćuruvije.

Navodno, kod Markovića su prvo došli policajci koji istražuju nerazjašnjena ubistva novinara, ali Marković nije želeo da se izjašnjava o navedenim činjenicama jer su, kako je rekao, ti policajci previše nisko rangirani i plaši se da će ga izigrati. Zbog toga je zatražio razgovor sa jednim članom Komisije.

- Marković je rekao i da u zamenu za pomoć oko rešavanja ovih slučajeva ima čvrsta obećanja da će mu se pomoći i da će on izaći sledeće godine na osnovu primene zaštite zakonitosti ili pomilovanjem, a da je o tome već razgovarao sa savetnikom predsednika republike Oliverom Antićem - navodi se u saopštenju jednog člana ove komisije. U dokumentu piše i da je Marković odmah posle razgovora sa policijom pozvao svoju suprugu i rekao da su oni (policija) ponovo bili kod njega, da su bili vrlo bezobrazni i da nemaju nameru da mu se skinu s grbače.

- Navodno, na sve to ona je odgovorila da joj je je prekipelo i da će se, ako oni naprave samo još jedan korak, preseliti u Zagreb, a da će 15 tajnih dosijea koje poseduje, a koje joj je navodno Marković dao, objaviti u svim evropskim novinama - piše u saopštenju.

Ispovest na uvce

Ivančica Marković, međutim, za Naše demantuje da poseduje bilo kakva dosijea i tvrdi da je cela ta priča jedna velika izmišljotina.

- Ako je moj suprug rekao sve što oni tvrde, onda on nije za „Zabelu“ nego za „Lazu Lazarević“. Nas dvoje smo u braku 42 godine. Poznajem ga. On tako nešto nikada ne bi rekao niti bi mene uvlačio u te stvari - kaže ona. Markovićeva je postavila pitanje i da li ljudi koji su sastavili saopštenje imaju potpisanu navodnu izjavu koju je njen suprug dao, kao i da li je tom razgovoru prisustvovao njegov advokat.

- Oni hoće da kažu da je Rade samo tom jednom članu Komisije na uvce sve to rekao. Ja ih pitam da li je sve rađeno po Zakonu o krivično pravnom postupku, odnosno da li taj član Komisije ima dozvolu sudije iz prethodnog postupka za razgovor s mojim suprugom. Ukoliko pokažu sve ovo što je potrebno prema zakonu, svaka im čast - zaključuje Ivančica.

Pozivao se na ordenje

Bivši šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, koji služi jedinstvenu kaznu od 40 godina robije zbog ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i Ivana Stambolića, u svojoj molbi za pomilovanje upućenoj predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću naveo je da je nosilac tri ordena za zasluge koje je dobio od Srbije, saznaju Naše novine.

Prema našim informacijama, on je u stvari tražio skraćenje kazne, a u molbi koju je uputio predsedniku naveo je da je general-pukovnik u penziji, te da je tri puta odlikovan za zasluge. Naše saznaju i da Radomir Marković nije tražio status svedoka-saradnika niti je na bilo koji drugi način pokušao da se nagodi sa nadležnim organima oko oslobađanju ili smanjenja kazne, o čemu se proteklih dana pisalo.

Ministar pravde Nikola Selaković, koji po dužnosti u ovakvim situacijama daje preporuku, oštro se usprotivio bilo kakvom pomilovanju ili skraćenju kazne nekadašnjem načelniku Resora državne bezbednosti (RBD) Radomiru Markoviću i to svoje mišljenje preneo je i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Drašković i Vučić o pomilovanju

Lider SPO Vuk Drašković rekao je da je u razgovoru sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem bilo reči i o zahtevu za pomilovanje koji je bivši šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković uputio predsedniku države.

- Vučić je rekao da je svoj stav o tom zahtevu Vlada iskazala tako što je Ministarstvo pravde jasno odbilo zahtev kao neosnovan i izrazio uverenje da do takvog pomilovanja nikako neće doći - rekao je Drašković. On je naveo i da ga je Vučić obavestio da je pri kraju istraga o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije da će veoma brzo biti podignuta optužnica protiv organizatora i izvršilaca.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi