Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  B92 uzeo 27.840.750 dinara da hvali Đilasa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 11. 2013.

Autor: E. I. Izvor: Informer

B92 uzeo 27.840.750 dinara da hvali Đilasa

Sekretarijat za informisanje Grada Beograda 2010. sa B92 potpisala milionski ugovor, na osnovu kog se ta televizija plaća da „informiše javnost“, odnosno da radi svoj posao!?!

 

Bivša vlast u Beogradu na čelu sa Draganom Đilasom plaćala je RTV B92 silne milione iz budžeta, i to samo da bi ta televizija radila svoj posao (!?!).

Informer je došao do dokumenata koji pokazuju da je gradski sekretarijat za informisanje samo 2010. godine „pomogao“ Verana Matića i B92 sa čak 27.840.750 dinara! Sve te silne pare (u tom trenutku više od 280.000 evra) Beograd je platio da bi B92 „izveštavao javnosti o gradskim aktivnostima“. Prevedeno na srpski, Grad je B92 doplaćivao da radi svoj posao!?!

Milionski iznosi

U izveštaju Državne revizorske institucije navodi se da je Beograd 27. jula 2010. godine, bez postupka javne nabavke, sklopio ugovor sa RTV B92 za emitovanje TV emisija i paketa priloga na toj stanici. Kako piše u dokumentu DRI, evidentirano je da je Grad u periodu od jula do decembra 2010. platio 27.840.750 dinara.

„Služba za informisanje je sa B92 zaključila ugovor radi informisanja građana o događajima odnosno informacijama od značaja za život u Gradu, po dogovorenom medija planu i ceni određenoj u skladu sa važećim cenovnikom B92. Ukupno ugovorena vrednost plaćena je avansom 50 odsto, a ostatak je plaćen u pet jednakih rata“, navodi se u dokumentu DRI i dodaje da je Ugovor zaključen bez sprovedenog postupka javne nabavke, jer su od tadašnjeg zakona o javnim nabavkama bile izostavljene nabavke koje se odnose na kupovinu, razvoj, produkciju ili koprodukciju radio i televizijskog programa ili vremena za emitovanje programa.

Kako Informer saznaje, deo dogovora televizije i grada bio je i da B92 prenosi jedan deo „Jutarnjeg programa“ Studija B.

- Napravljen je dil da B92 bukvalno reemituje jutarnji program Studija B. To znači da građani jednom plate gradski javni servis, a onda gradonačelnik odluči da to isto plate i komercijalnoj televiziji! Suluda odluka, ali srećom nije dugo trajao taj „projekat“ - kaže naš sagovornik iz bivše gradske vlasti.

Ni Veran Matić ni Dragan Đilas nisu juče želeli da komentarišu ove navode. Na drugoj strani, profesor FPN Čedomir Čupić ocenjuje da je u ovom slučaju verovatno iskorišćena slabost prethodnih zakona:

- Reč je o diskrecionom pravu, koje se ranije izrazito koristilo kao pogodnost. Svakako bi trebalo proveriti dokumentaciji i ugovore, kao i izveštaje o ispunjenju preuzetih obaveza. Jasno je da se tenderi moraju raspisivati i to je sad vrlo pooštreno novim zakonskim rešenjima, koja su umnogome smanjila diskreciona prava državnih funkcionera - ističe Čupić.

Ja tebi, ti meni

Članica odbora Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić naglašava da je ovakva vrsta reklamiranja potpuno nepotrebna!

- Državne institucije moraju da rade svoj posao, a ne da se reklamiraju. Pa zamislite da sudija reklamira koliko je presuda doneo. To je van pameti! Ovakvi poslovi moraju se zabraniti jer iza svakog ovakvog davanja državnih para nekome stoji korupcija po principu - ja tebi, ti meni - kategorična je Vasilićeva.

Danas prva sednica Privremenog veća

Konstitutivna sednica Privremenog veća Beograda biće održana danas u 15 sati u Skupštini grada, odlučeno je na jučerašnjem sastanku članova tog gradskog tela.

Na sastanku kom su prisustvovali Tatjana Pašić, Nebojša Čović, Andreja Mladenović, Nikola Nikodijević i Goran Vesić, odlučeno je da se danas usvoji pravilnik o radu i imenuje sekretar veća, za koga je viđen upravo Vesić.

Na današnjoj sednici biće doneta i rešenja i odluke o prestanku funkcija gradskih odbornika i funkcionera.

Da se ja pitam

Aleksandar Vlajković, televizijski ekspert

Ovo je nedopustiva kupovina nečije naklonosti. Nisu samo B92 kupovali na taj način, već i ostale.

Moj ugao

Rade Veljanovski, profesor FPN

Šupljine u zakonu su koristili mnogi i tako je dolazilo do proizvoljne raspodele državnog novca, umesto da to bude transparentno i da svi mogu ravnopravno da učestvuju u tome.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi