Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Volja za istinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 11. 2013.

Izvor: Danas

Volja za istinu

Tokom 14 godina od ubistva novinara i izdavača Slavka Ćuruvije mnogo puta je sugerisano da ne postoji dovoljno jaka politička volja koja bi se uhvatila u koštac sa procesuiranjem ovog zločina. Volja koja bi „izdržala“ to što bi u tom slučaju eventualno bilo objavljeno.

O Ćuruviji se i dan-danas najviše govori, iako penzionisani policajci još uvek drže na stolu plastificiranu stranicu sa tridesetak portreta ljudi iz podzemlja i vlasti ubijenih od 1990-2001. Kao što zvaničnici MUP poput Vanje Vukića kažu da većina tih slučajeva nije „zatvorena“, odnosno da se u izvesnom smislu na njima i dalje radi.  

Međutim, jedino je Ćuruvijino ubistvo postalo čista simbolika - neotkrivanje ko je, po čijem nalogu, i sa kojim tačnom motivom, ispalio u njega 17 metaka, na Uskrs, usred bela dana u centru Beograda - i dalje govori mnogo o Srbiji.

I dalje se, uprkos svim saznanjima plasiranim u javnosti - da je slučaj policijski rešen, da istražni organi sve znaju, ali da nemaju validan dokaz za sud - slučajem Ćuruvija meri (dis)kontinuitet sa prethodnim režimom.

Kako god taj režim bio shvaćen u prostoru i vremenu, njegova suština jeste da su protiv političkih ili ekonomskih protivnika bila dozvoljena sva sredstva, uključujući i egzekuciju.

Nije zato slučajno neposredno pre izbora 2012. Jelko Kacin poručio da će pre ili kasnije u odnosima Srbije i EU na red doći na red „stari slučajevi“ kojima bi se testirala „vladavina prava“. Iz te vizure Ćuruvija bi mogao za Srbiju da bude ono što je slučaj Perković za Hrvatsku - zatezanje u samom predvorju EU, ali to samo u slučaju da još uvek ima živih svedoka i aktera. 

A da ih ima, proističe iz rada poludržavne Komisije za istinu, koja se već gotovo godinu dana bavi rasvetljavanjem ubistva novinara, kao dosad najjača manifestacija političke volje da se ona razreše. I to volje koju ispoljava vicepremijer i koordinator službi bezbednosti Aleksandar Vučić, a koja prema makijavelističkom tumačenju, izvire iz činjenice da je u vreme Ćuruvijinog ubistva on bio ministar informisanja.

Razrešenje ovog zločina bi tu prošlost rasteretilo, čak i ukoliko se do njega dođe otkrivanjem tajni koje navodno čuva ratni šef RDB Radomir Marković, osuđen praktično na doživotni zatvor za teža dela. A to rasterećenje je i te kako jači politički interes, od onih pripisivanih ranijim vlastodršcima - da se ne obelodani sadržaj njihovih navodnih saradničkih dosijea koje je Marković navodno neovlašćeno zadržao.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi