Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nacrti medijskih zakona doneti u nedemokratskoj proceduri
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 10. 2013.

Izvor: Beta

Nacrti medijskih zakona doneti u nedemokratskoj proceduri

Većina učesnika javne rasprave o nacrtima zakona o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima danas su u Kragujevcu ocenili da su nacrti doneti u nedemokratskoj proceduri, da sadrže neustavne odredbe i ne poštuju rešenja iz ranije donete Medijske strategije. Predstavnici medija iz Kragujevca, Niša i Vranja su primetili da radna grupa koja je učestvovala u pisanju medijskih zakona ne učestvuje u raspravama i ne brani zakone, a neki članovi su se iz nje povukli i "ne stoje' iza ponudjenih rešenja.

Milan Petković iz Koalicije zaposlenih u medjima, udruženja koje okuplja više od 40 elektronskih i štampanih medija u Srbiji, rekao je da je Koalicija "od medijske reforme očekivala decentralizaciju, a dobila diskriminaciju''.

Prema njegovim rečima, u radnoj grupi koja je pisala zakone nije mogao da se čuje glas iz unutrašnjosti a odbijen je i zahtev da Koalicija ima bar status posmatrača.

"Bili smo u podredjenom položaju u odnosu na Medijsku koaliciju koja je imala i pravo glasa", rekao je Petković.

Direktorka Radio televizije Kragujevac Jovanka Marović upitala je čija su to zakonska rešenja, kada nema članove radne grupe da ih brane, a neki su iz nje istupili.

Ona je navela da su svi rokovi za medijske zakone probijeni, a sada se nekome žuri i da se "plaši da će biti brzopleti".

Prema rečima Jovanke Marović, rasporavljamo o Nacrtu zakona o elektronskim medijima i Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima a da pritom ne znamo šta piše u krovnom zakonu o javnom informisanju koji je vraćen iz Brisela.

Miroslava Stošić iz TV Vranje i Izvršnog odbora Sindikata novinara Srbije rekla je da nacrti zakona gube legitimitet jer se do danas ne zna ko su bili članovi radne grupe koja ih je pisala i po kom kriterijumu.

"U tom timu je bio i pomoćnik ministra kulture Saša Mirković, a svi znamo da je on suvlasnik Radio-televizije B92 i zastupnik poslovnog udruženja ANEM, što je klasični sukob interesa", Miroslava Stošić.

Ona je rekla da predstavnici krupnog kapitala govore kako je gašenje regioanalnih javnih servisa evropsko rešenje ali da je "to laž".

Prema njenim reccima, ovi zakoni se donose zbog interesa krupnog kapitala a ne zbog slobode informisanja na koju se toliko pozivaju.

Jelena Vučićević iz sindikata Studija B je navela deo odluke Ustavnog suda koja potvrdjuje neustavnost odredbe kojima se lokalnim samouporavama zabranjuje osnivanje medija.

Ona je postavila pitanje zbog čega predstavnici ANEM-a nisu obavestili ostale članove radne grupe o toj odluci.

"Potvrdu o sukob interesa člana radne grupe Saše Mirkovića dobili smo iz APR-a koji nam je putem mejla saopštilo da je Mirković registrovan kao zastupnik u poslovnom udruženju ANEM i da je član preduzeća za menadžment i konsalting B92 sa 30,09 odsto udela", rekla je Jelana Vučićević.

U raspravi je bilo predloga da sedište regulatornog tela bude u Kragujevcu, a ne u Beogradu.

Pomoćnik ministra kulture Saša Mirković je u uvodnoj reči naveo da vrlo brzo treba da se "odradi rasprava" da bi se do 31. oktobra dobili svi predlozi i sugestije na zakone.

"Posle 1. novembra, nakon komentara ministarstava i Brisela trebalo bi da formulissemo tekst za koji se nadamo da che u dogledno vreme otichi u Vladu Srbije i Skupštinu", rekao je Mirković.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

18.10.

2013.

Zoran [neregistrovani] u 18:48

Bahatost

Svašta! A šta radi naše udruženje da zaštiti yaposlene u javnim medijima od ovakve bahatosti privatnih preduzetnika osim objavljivanja na portalu? Koleginice i kolege iz Bete koja je privatna agencija su se pokazali kao prvi ljudi i pre svega profesionalci. Svaka čast!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi