Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SNS: Prenaglašena kritika Evropske komisije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 10. 2013.

Autor: L. Valtner, M. R. Milenković Izvor: Danas

SNS: Prenaglašena kritika Evropske komisije

Uvažavam preporuke iz Izveštaja Evropske komisije iako mislim da je u nekim segmentima prenaglašena kritika, posebno jer ne mislim da postoji kampanja protiv opozicije, kaže za Danas Jadranka Joksimović, poslanica i članica Predsedništva SNS, komentarišući deo izveštaja u kojem se navodi da „izazivaju zabrinutost izveštaji o orkestriranim medijskim kampanja u određenim tabloidima protiv opozicionih stranaka, koalicionih partnera ili nezavisnih tela, kao i iznošenje detalja iz istrage ili najavljivanja hapšenja, zasnovana na anonimnim izvorima iz policije i tužilaštva“.

„Sve su to stvari koje se dešavaju u celom svetu i koje su često izraz nemilosrdne medijske utakmice za veći tiraž i veći udeo na tržištu. Naravno da je nedopustiva pojava iznošenja detalja iz istraga, ali ne sme se zaboraviti ni da su mediji po prirodi svog postojanja zainteresovani za sve što je od važnosti za informisanje građana. Mediji moraju da pokažu odgovornost prema svojoj profesiji i etičkom kodeksu i odupru se svim potencijalnim pritiscima“, zaključuje Joksimovićeva.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, za Danas kaže da je ovo primer da Vlada mora mnogo više da radi ne bi li se promenili segmenti društva u kojima vlada institucionalna i vaninstitucionalna divljina. „Nadam se da će Vlada, koja se nekim segmentima uopšte nije bavila osim u negativnom kontekstu, da shvati poruku EK i prihvati savete opozicije koji idu u tom pravcu“, kaže Stefanović, koji dodaje da je ovakav stav EK očekivan.

U URS kažu da znaju kako je biti izložen negativnoj kampanji. Portparol URS Marko Selaković navodi za Danas da je URS nebrojeno puta dolazio u situaciju da demantuje potpune neistine. „To se događalo ne samo proteklih meseci već i prethodnih godina. Na primer, tema Nacionalne štedionice se po potrebi otvara i zatvara deceniju. Uvek ćemo podržavati istraživačko novinarstvo, ali nikada nećemo razumeti naručene tekstove koji se izgleda smisleno plasiraju“, napominje Selaković.

Na konstataciju da je URS proteklih godinu dana ipak bio u vlasti uprkos naručenim tekstovima proteklih meseci i godina, Selaković odgovara da uvek postoji neki centar moći kojem je u interesu da plasira dezinformacije ili poluinformacije i da ti centri ne moraju uvek da budu iz sveta politike. Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji, izjavio je juče u parlamentu da se sa Srbijom radi na pripremi prve međuvladine konferencije koja bi trebalo da bude održana što je pre moguće. On je naveo da bi konferencija mogla da bude održana posle sednice Saveta EU 20. decembra, a najkasnije u januaru.

Predstavljajući izveštaj o napretku Srbije u procesu integracija članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, Devenport je rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak u dijalogu s Kosovom i pozdravio nameru lidera u Beogradu i Prištini da se obezbedi održavanje lokalnih izbora u skladu sa međunarodnim standardima.

Šef delegacije EU u Srbiji rekao je da EK očekuje da počne rad na primeni medijske strategije, napominjući da taj proces dugo traje, ali da je ohrabren time što se taj posao sada shvata ozbiljnije. On je ocenio i da je Vlada stvorila dobar okvir u formi strategije za reformu pravosuđa i da sada treba videti konkretnu implementaciju, kao i da veruje da su svi svesni toga.

Javne finansije na skriningu

U Briselu je juče počela nova runda „skrininga“ posvećena pregovaračkom poglavlju 32, koje se odnosi na javne finansije. Delegaciju Srbije predvodila je šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, a u Briselu je bio i državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Šosović. Tokom ove, treće po redu runde briselskog skrininga, eksperti EK srpskoj delegaciji predstavili su sistem kontrole finansija koji važi u EU.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi