Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mirković: Preneo sam svoje akcije na B92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 10. 2013.

Autor: Bojan Bilbija Izvor: Politika

Mirković: Preneo sam svoje akcije na B92

Saša Mirković, novoimenovani pomoćnik ministra za kulturu i informisanje, za „Politiku” demantuje navode Kolegijuma RTS-a da se nalazi u sukobu interesa. Mirković tvrdi da ne postoje prepreke za obavljanje javne funkcije, u smislu zakona koji primenjuje Agencija za borbu protiv korupcije.

 

– Proceduru za sprečavanje sukoba interesa sam započeo od momenta saznanja o imenovanju na javnu funkciju, i ona će biti okončana u zakonom predviđenom roku. Ispunio sam zakonske uslove u pogledu udela, koji je već prenet. Svoj udeo sam preneo i pre reakcije programskog kolegijuma, sa Aleksandrom Tijanićem na čelu. Dakle, nije tačno da sam većinski vlasnik B 92, ali i dalje imam simboličan broj akcija, koji je u skladu sa zakonom – objašnjava Mirković, koji je za Radio Suboticu naglasio i da će raskinuti radni odnos u B 92 i dati ostavku na mesto predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Na taj način, Mirković odgovara Kolegijumu Radio-televizije Srbije (RTS), koji je, sa potpisom generalnog direktora Aleksandra Tijanića, uputio pismo ministru kulture Ivanu Tasovcu, u kome se kaže da je njegov novi pomoćnik u direktnom sukobu interesa.

„Kao što je poznato, g. Mirković je značajan akcionar privatne televizijske kompanije B 92 i kao takav, tokom godina, istakao se netolerancijom, neshvatanjem funkcije i prirode medijskih javnih servisa i neophodnosti da RTS raspolaže zakonski dozvoljenom kvotom za marketing. Pored toga, a to je poznato svim novinarima u Srbiji, veoma je nejasan status novog vlasnika privatne kompanije čiji je akcionar g. Mirković. Ministarstvo je, pre ovog imenovanja, bilo u obavezi da potvrdi ili odbaci glasine po kojima je B 92 prodat, uprkos strogim zakonskim ograničenjima, stranoj kompaniji koja već poseduje TV Prva”, navodi Tijanić u svom pismu.

Kako saznajemo, ministar Tasovac je, takođe pismom, odgovorio generalnom direktoru medijskog javnog servisa, ali detalje nije želeo da iznosi u javnost. Zoran Stojiljković, član odbora Agencije za borbu korupcije, za naš list objašnjava da državni funkcioneri moraju vlasništvo nad preduzećem da prenesu na nepovezano lice. – Kada se radi o akcijama, isto je važno i potrebno da se prenesu, a još bolje da se prodaju. Po Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije, dozvoljeno je da funkcioner ima manje od tri odsto akcija u bilo kom preduzeću. Ukoliko poseduje više od tri odsto, mora da prenese na nepovezano lice i da ne učestvuje u odlučivanju. U suprotnom, postoji opravdana sumnja o mogućem sukobu interesa – napominje Stojiljković.

Po zakonu, državni funkcioneri moraju Agenciji za borbu protiv korupcije da prijave šta sve poseduju od imovine i vlasništva kada dolaze na funkciju, a zatim i kada sa nje odu. Svaka promena u imovinskoj karti mora da se prijavi i dve godine nakon odlaska sa funkcije. Tako funkcioner koji poseduje akcije neke kompanije mora da se opredeli: ili da proda akcije, ili da ih prenese nekome, ili da odustane od funkcije, ako Agencija za borbu protiv korupcije kaže da je u pitanju sukob interesa.

Prvi put ime Saše Mirkovića kao budućeg pomoćnika ministra, pojavilo se na sednici vlade 19. septembra, ali je, kako saznajemo, predlog stopiran zbog Mirkovićevog navodnog sukoba interesa. Međutim, prošao je tada Kadrovsku komisiju vlade. Dodatno zamešateljstvo bilo je u tome što Kolarević nije želeo da sam podnese ostavku, pa je morao da bude zvanično razrešen, što je i učinjeno ovog ponedeljka.

Ivana Miković nova direktorka B92

Nakon dve godine uspešnog rada na televiziji B 92 Manja Grčić napušta mesto generalnog direktora ove televizije, saopštila je juče ova medijska kuća. Stefanos Papadopoulos je, u ime Odbora direktora B 92, izjavio: „Upravni odbor televizije B 92 ponudio je poziciju generalnog direktora Ivani Miković, direktoru Informativnog programa Prve srpske televizije”, navodi se u saopštenju i dodaje da će nova direktorka stupiti na funkciju od 15. novembra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi