Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Finansiranje javnih servisa kombinovano?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 10. 2013.

Autor: P. Klaić Izvor: Dnevnik

Finansiranje javnih servisa kombinovano?

Javna rasprava o predloZima zakona o elektronskim medijima i javnim servisima počela je juče i zvanično u “Studiju M” u Novom Sadu.

Predstavnici Ministarstva za kulturu i informisanje predstavili su ova dva zakonska rešenja, a  državna sekretarka u Ministarstvu za kulturu i unformisanje Gordana Predić rekla je da će Ministarstvo pogledati sve primedbe, a one argumentovane i prihvatiti, ističući da je ovo tek drugi korak do završetka pravnih akata koji će se naći pred Skupštinom.

- Nacrti zakona idu posle javne rasprave u ministarstva na mišljenje, potom u Brisel, nakon čega će biti upućeni na Vladu - rekla je Predić. Prema njenim rečima ta procedura će trajati dve ili tri nedelje posle rasprave, te da se nada kako će Skupština o njima da raspravlja već krajem novembra.

Pomoćnik Ministra kulture i informisanja Saša Mirković naglasio je da su tekstovi zakona tek u početnoj fazi, te da je bitno da se u javnoj raspravi iskristališu konkretni predlozi za promene.

- Sve primedbe ćemo detaljno razmotriti i na osnovu toga menjati predloge zakona. Biće tu važni i komentari  ostalih ministarstava, kao i oni iz Brisela - rekao je Mirković.

Učesnici u javnoj raspravi, u delu predviđenom za Predlog zakona o elektronskim medijima, imali su niz primedbi, među kojima je najviše bilo onih na račun privatizacije lokalnih javnih servisa. Čuli su se predlozi da se privatizacija lokalnih televizijskih i radio stanica odloži za godinu dana, te da je nefer finansirati iz budžeta javne servise, a lokalnim, medijima zabraniti takvo šta.

Jedna od primedbi bila je izbor u regulatorno telo u kojem će izabrani biti stalno zaposleni, a predlagaće ih skupština, crkva, novinska udruženja i drugi, isključivo iz sopstvenih redova, što značajno sužava izbor. Prema primedbama učesnika, zakoni ne tretiraju dovoljno medije na manjinskim jezicima stavljajući ih tako u nepovoljan položaj pred zahuktalom komercijalizacijom i privatizacijom.

Predsednica Sindikata novinara Srbije rekla je da oba zakonska rešenja treba povući iz procedure jer su neustavni i jer organizaciji koju predvodi nije dozvoljeno da učestvuje u izradi. Ona je naglasila da ovi zakoni dovode do tajkunizacije medija u privatizaciji koja se ni do sada nije pokazala kao efektna.

Kada je o Zakonu o javnim servisima reč, najveći broj primedbi učesnika debate odnosio se na budžetsko finansiranje RTS-a i RTV-a i bojazan da će Vlada time pokušati da ih kontroliše. Mirković je istakao da je pred javnošću tek predlog zakona, a da Vlada ide ka racionalizaciji javnih servisa i uštedi.

- U tom smislu, videćemo koji je najbolji odnos za finansiranje javnih servisa i treba li ih finansirati samo iz budžeta ili kombinovanom metodom. Ja, kao i mnogi drugi ljudi, bez obzira na glasine, još uvek plaćam pretplatu jer smatram da su javni servisi tu za dobrobit svih nas i da samo jaki javni servisi mogu da poboljšaju medijsku sliku u Srbiji i informisanje ljudi - rekao je Mirković

Tijanić protiv Mirkovića

Povodom imenovanja Saše Mirkovića na mesto pomoćnika ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, direktor RTS Aleksandar Tijanić, u ime Kolegijuma ove kuće, izjavio je da je Mirkovićev izbor kontraproduktivan.

Mirković je u direktnom sukobu interesa. Kao što je poznato, on je značajan akcionar privatne televizijske kompanije B92 i kao takav, tokom niza godina, istakao se netolerancijom, neshvatanjem funkcije i prirode medijskih javnih servisa i neophodnosti da RTS raspolaže zakonski dozvoljenom kvotom za marketing. Nije nam namera da unapred optužimo Mirkovića za višak neraspoloženja prema RTS-u, ali već sama mogućnost sukoba interesa kao i prethodni učinak, primoravaju nas da otvoreno iznesemo sumnje u njegovu objektivnost na važnom poslu normiranja veoma zapuštene medijske oblasti - istakao je, između ostalog, u otvorenom pismu Tijanić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi