Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ja sam dete RTS-a, neću ići protiv njih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 10. 2013.

Autor: M. R. Petrović Izvor: Blic

Ja sam dete RTS-a, neću ići protiv njih

Moj pokojni otac Bora Mirković je jedan od utemeljivača RTB-a, pa je i moj prvi susret s jednim medijem bio kroz prizmu deteta koje je praktično medijski prohodalo na četvrtom spratu Takovske 10. Niko ne treba da sumnja da će moje imenovanje biti usmereno protiv interesa postojećih javnih servisa RTS i RTV jer mislim da su kvalitetni i visokoprofesionalni republički i pokrajinski javni servisi nešto što svi građani ove zemlje zaslužuju.

 

Između ostalog, funkcija pomoćnika ministra će biti nespojiva s bilo kakvom funkcijom i zaposlenjem u ANEM-u ili na B92, gde više i ne posedujem udeo u upravljačkim akcijama - odgovara Mirković na primedbe da ne shvata funkcije i prirodu javnih servisa, ali i da je u direktnom sukobu interesa.

Da vam je neko 1999, u vreme zabrane B92, rekao da ćete biti u vladi u kojoj je Vučić vicepremijer, a Dačić premijer, šta biste rekli?

Rekao bih da je to san. Ali i snovi se ponekad ostvare, i to bez partijske knjižice. Velika mi je satisfakcija što su ključni politički lideri vladajuće koalicije od formiranja ove vlade zagovarali ideje i politiku za koje smo se mi na B92, u ANEM-u i nevladinom sektoru borili u prethodne dve decenije. Sada je vladajuća elita preuzela ono za šta smo se mi borili svih ovih godina.

Jedna od zamerki na zakon o elektronskim medijima odnosi se na nameru države da reguliše sadržaj interneta.

Tu će biti izmena, i to ne malih. Zato se i organizuju javne rasprave, da pruže priliku zainteresovanima da daju predloge kako bi tekst zakona na kraju izgledao što bolje, pre nego što iz ministarstva bude upućen u Vladu, a kasnije u Skupštinu - kaže Mirković.

Da li će i kako država pomoći medijima, s obzirom na ekonomsku krizu?

U vreme svetske ekonomske krize nema brzih i delotvornih lekova koji preko noći mogu da poprave loše finansijsko stanje većine medija. Država će najdelotvornije pomoći medijima tako što će po ubrzanoj proceduri usvojiti medijske zakone koji bi trebalo da pomognu stvaranje boljeg i pravednijeg zakonskog okvira za tržišno funkcionisanje medija i novinara, a između ostalog i do povlačenja države iz vlasništva u medijima.

Naći najbolje rešenje za PDV

Da li će PDV za štampane medije biti 10 ili 20 odsto?

Koliko znam, još nije odlučeno koliko bi PDV trebalo da iznosi nakon početka primene najavljenih ekonomskih mera. Upravo mi je stiglo saopštenje Asocijacije medija, koja izražava veliku zabrinutost zbog najave povećanja stope PDV-a. Razumem zabrinutost i verujem da će se u narednom periodu naći najbolje rešenje za sve zainteresovane strane.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

18.10.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 02:02

ekonomisanje sa istinom

A koliko gospodin ima neupravljačkih akcija?

Odgovori
čet

17.10.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 23:59

НИЈЕ БАШ ТАКО

Разочаран сам изјавом новог помоћника Тасовца. И не могу да му верујем код даљих потеза, јер је изрекао неистину да је његов пок. отац утемељивач РТС. Бора то никако није могао да буде - знам као ветеран да га је, из служби ЦК СКЈ, довео у свој кабинет, са групом млађих људи (међу њима и Горана Милића), као аналитичаре, а касније је, у оквиру Другог програма у повоју, почео да се бави и новинарством и био, истина поприлично неук пред камером, у тадашњој штампи фаворизован из полит.побуда. Као апаратчик је могао да прави интервјуе са страним личностима и то му је донело приде углед, који се, после преране смрти у најблаже неуобичајеним околностима, проширио оснивањем породичног фонда за таленте. Има нас доста из Таковске 10 који све то знамо и није у реду да се, без икаквог разлога, чињенице фалсификују у корист нечијег наименовања за владиног службеника. Ово је добронамерно и само служи као илустрација чиме се и УНС, уверен сам, мора да бавио прошлости која има везе и са оним што је пред Србијом обавеза.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi