Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Godina uz narod i istinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 10. 2013.

Autor: E. V. N. Izvor: Večernje novosti

Godina uz narod i istinu

Ratko Dmitrović: Od nas se očekuje, i mi to ispunjavamo, da uvek budemo na strani nevinih, obespravljenih, mučenih, hrabrih, kako god da se oni zovu ili kakva god uverenja da imaju. To je i razlog postojanja „Novosti“.

Prošlo je tačno 60 godina otkako su prodavci novina na ulicama prvi put uzviknuli „Večernje novosti“. Naš list juče je zakoračio u sedmu deceniju. Čvrstim korakom. Kao najtiražniji, najčitaniji i najuticajniji dnevni list u Srbiji. Tradicionalno, rođendan smo proslavili dodelom nagrada onima koji su najzaslužniji za naše uspehe, i koktelom na kojem su se okupili najviši državni zvaničnici i prijatelji redakcije iz javnog života.

Na proslavi rođendana „Novosti“, sinoć u Domu Vojske, bili su premijer Srbije Ivica Dačić, episkop lipljanski Jovan (Ćulibrk), ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, lider SPO Vuk Drašković, prvi čovek pokreta Dveri Vladan Glišić.

Radost povodom jubileja sa nama su podelili i akademik Dragoslav Mihailović, Milovan Vitezović, Aleksandar Berček, glavna urednica „Politike“ i predsednica UNS Ljiljana Smajlović, glavni urednik lista „Danas“ Zoran Panović, glavni urednik nedeljnika „Pečat“ Milorad Vučelić, profesor Darko Tanasković, profesor Vladeta Janković, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, advokat Toma Fila, predsednik OFK Beograda Zvezdan Terzić, Momčilo Bajagić Bajaga... Proslavi su prisustvovali i neki od bivših glavnih urednika „Večernjih novosti“.

Svi oni prisećali su se vremena kada su prvi put dospeli na stupce „Novosti“, razgovarali su o važnim istorijskim događajima koji su zabeleženi na naslovnim stranicama našeg lista. O šest decenija uzbuđenja, nedaća i lepih trenutaka, političkih potresa, strašnih tragedija i ratova, ali i sportskih uspeha i kulturnih događaja svetskog renomea. Šest decenija koje smo zajedno preživeli i o kojima smo ostavili svedočanstvo za buduće generacije.

Generalni direktor i glavni urednik „Novosti“ Ratko Dmitrović podsetio je na 16. oktobar 1953. godine kada je rođen list koji će za kratko vreme izrasti u najčitaniji, najtiražniji i najuticajniji dnevnik.

- „Novosti“ imaju epitet narodnih novina i to je tačno - rekao je Dmitrović. - Naš list ima veliko poštovanje prema ljudima iz javnog života - političarima, privrednicima, umetnicima, sportistima... Ali, ne mislimo da su oni važniji od, na primer, Milutina iz Merošine koji godišnje proizvede vagone voća, ili od paora Stevana iz okoline Sombora čije krave obaraju rekorde u davanju mleka.

Od „Novosti“ se očekuje da otrgnu od zaborava najupečatljivije dane i godine istorije srpskog naroda. One svetle, blistave, koja nas je svrstala na sunčanu stranu civilizacije, kao i one kada smo kao narod trpeli ubijanja, progone, genocid. Od nas se očekuje, i mi to ispunjavamo, da uvek budemo na strani nevinih, obespravljenih, mučenih, hrabrih, kako god da se oni zovu, kakva god uverenja da imaju. To je razlog postojanja „Novosti“.

Pre koktela u Domu Vojske, „Novosti“ su, po tradiciji, održale i intimnu proslavu u redakciji. Tamo gde svakog dana ispisujemo nove redove i beležimo najvažnije događaje. Tu su i dodeljene nagrade onima među nama, koji su najzaslužniji za profesionalne uspehe našeg lista. Novinarima i urednicima koji su prošle godine najviše učinili da bi još više podigli ugled „Novosti“.

Priznanja je, u ime žirija, dodelio glavni urednik „Novosti“ Ratko Dmitrović. Nagrada „Slobodan Glumac“ za životno delo, ove godine dodeljena je našem kolegi u penziji, legendi „Novosti“ i jednom od najpoznatijih imena u srpskom novinarstvu, Borislavu Komadu. U karijeri na kojoj mogu da mu pozavide mnogi,

Komad je imao priliku da razgovara sa Gadafijem, piše o terorizmu, izveštava sa suđenja ratnim zločincima. U svojim komentarima žestoko se obračunavao sa negativnim pojavama i likovima u našem društvu i u svetu.

Novinar koji je svojim pisanjem obeležio 2013. godinu u našem listu je Boris Subašić. Svojim istraživačkim radom i zalaganjem uspeo je da od zaborava otrgne mnoge vrednosti po kojima je srpski narod kroz istoriju bio prepoznatljiv, a njegovi tekstovi obarali su rekorde čitanosti.

Za urednički rad u protekloj godini nagrađen je Vojin Kaćurić, odgovorni urednik mesečnika „Kalibar“. Ovaj list je najtiražnija specijalizovana revija o ručnom vatrenom oružju, specijalnim jedinicama i lovačkoj opremi. „Kalibar“ je izdanje kojim kompanija „Novosti“ može da se ponosi - svetskog izgleda i sa jasno profilisanom uređivačkom politikom.

Najbolji mladi novinar, dobitnik nagrade Fondacije „Mihailo Rašić“, bio je Nebojša Mandrapa. Svet tenisa koji nam Nebojša predstavlja na stranicama „Novosti“, ne sija punim sjajem samo zbog Novakovih uspeha, nego i zbog izuzetnog dara našeg novinara da nam izdvoji najvrednije iz tog sveta.

Za ekskluzivni prilog nagrađena je Ana Popadić, autorka intervjua sa nobelovcem Marijom Vargasom Ljosom. Nagrada za najboljeg honorarnog saradnika „Novosti“ pripala je Smiljki Kostić, našem dopisniku iz Iriga, Rume i drugih mesta u Sremu.

Plakete su dodeljene i onima koji su obeležili sopstvene jubileje u „Novostima“ - deset, dvadeset i trideset godina rada u našem listu. A dvojica naših kolega juče su obeležili jubilej za poštovanje - dugogodišnji urednici Draško Slomović i Miša Miljković proslavili su 40 odina vernosti „Večernjim novostima“. n

Nagrda za satire Savi Martinoviću

Ove godine nagrada za novinarsku satiru, koja nosi ime Jovana Hadži Kostića, dugogodišnjeg urednika rubrike TRN, pripala je Savi Martinoviću, aforističaru zastupljenom u domaćim i svetskim antologijama mudrosti, humora, satire i poezije. Prevođen je na ruski, engleski, poljski, italijanski i neke balkanske jezike. Ovaj satiričar je i član Udruženja književnika Srbije, Udruženja crnogorskih pisaca za decu i mlade, Udruženja humorista i satiričara Crne Gore i Beogradskog aforističarskog kruga.

Petar Đokić,

ministar rada u Vladi Srpske

Značajan uticaj

 - Tokom proteklih šest decenija uspeli ste da savladate različite izazove i sve vreme ostali respektabilan medij koji ima značajan uticaj na oblikovanje društva i javnog mnjenja kako u Srbiji tako i van nje. Svojim profesionalnim radom dali ste i dajete ogroman doprinos širenju medijske slobode i samim tim demokratskom razvoju Srbije. Kvalitet vaših sadržaja, aktuelnost i nepristrasnost u izveštavanju su prepoznali i čitaoci i nagradili vas poverenjem i čitanošću. Uvereni smo da će naša saradnja kao i do sada biti na obostrano zadovoljstvo, a u korist građana Republike Srpske.

Milivoje Pavlović,

dekan Megatrenda

Visoki standardi

Radujem se što list koji čitam pola veka, i s kojim sarađujem pune četiri decenije, ne odustaje od traganja za novim vidovima potvrđivanja vrednostima, i nastavlja da zaoštrava svoje profesionalne i moralne standarde. Posebno podržavam vaše akcije od šireg društvenog interesa, i iskorake u oblasti kulture. Želim da se ne zamorite na tom putu.

Sportski savez Srbije

Uspešne godine

Uz čestitku na veoma značajnom jubileju, želimo da i narednih 60 godina, beležite samo uspehe na opšte zadovoljstvo svih čitalaca, a prvenstveno sportista, sportskih stručnjaka i sportskih organizacija koji su spremne na još prisniju i konkretniju saradnju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi