Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vreme je za pregovore
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 10. 2013.

Autor: Goran Čvorović Izvor: Večernje novosti

Vreme je za pregovore

Dobre vesti za Srbiju iz Brisela: Evropska komisija u svom redovnom godišnjem izveštaju o napretku, pohvalila je našu zemlju za pomake u gotovo svim oblastima i još pozvala lidere država EU da najkasnije u januaru otvore pregovore o članstvu.

 

U dokumentu se naglašava da je Srbija pojačala tempo reformi i u dovoljnoj meri ispunila političke uslove, pa i o Kosovu, i da je vreme da načini naredni korak ka EU.

- Ovo je bila istorijska godina na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Odluka da započnu pristupni pregovori predstavlja novu fazu u našim odnosima. S nestrpljenjem očekujemo prvu međuvladinu konferenciju, najkasnije u januaru - istakao je komesar za proširenje Štefan File, predstavljajući izveštaj, čije delove „Novosti“ prenose.

KOSOVO - Preduzeti su značajni koraci ka vidljivom i održivom poboljšanj odnosa. Angažman u dijalogu rezultirao je u aprilu veoma značajnim „Prvim sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa“, dopunjen u maju sveobuhvatim planom implementacije. To predstavlja fundamentalnu promenu u odnosima između dveju strana. Srbija treba da ostane u potpunosti posvećena blagovremenom sprovođenu svih sporazuma i implementacionog plana. Važno je da nastavi da i dalje podstiče široko učešće kosovskih Srba na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu.

POLITIČKI KRITERIJUMI - Srbija u dovoljnoj meri ispunjava političke krterijume. Pospešila je dinamiku reformi i ojačala kontakte na visokom nivou sa susednim državama, u nastojanju da pruži pozitivan doprinos regionalnoj saradnji. Ključne i sveobuhvatne strategije i akcioni planovi su usvojeni u oblasti pravosuđa, antidiskriminacije, borbe protiv korupcije, kao i akcioni plan za poboljšanje položaja Roma. Kad je reč o slobodi izražavanja, ukinuta je krivična odgovornost za klevetu. Takođe je nastavljena puna saradnja s Haškim tribunalom.

NEZAVISNOST INSTITUCIJA - Efikasna primena strategija i akcionih planova u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije biće test za spremnost i namere Srbije da se kreće napred. Učinak Srbije u efikasnim istragama, krivičnom gonjenju i presudama počiniocima korupcije i organizovanog kriminala mora ozbiljno da se ojača. Neophodno je pojačano vođenje reforme javne administracije. Srbija sada mora da unapredi primenu medijske strategije, počev od usvajanja očekivanog zakona o javnom informisanju i medijima, javnim servisima i elektronskim komunikacijama.

MANjINSKE GRUPE - Iako su vlasti i nezavisne institucije učinile izvesne dodatne napore na zaštiti ugroženih grupa, naročito LGBT populacije, još nedostaje dovoljna politička podrška u ovoj oblasti. Naročito je za žaljenje što je Parada ponosa bila zabranjena treću godinu zaredom iz bezbednosnih razloga. Time je propuštena prilika da se pokaže poštovanje osnovnih prava.

Dalja pažnja treba da bude posvećena aktivnoj zaštiti medija, boraca za ljudska prava i drugih ugroženih grupa. Dosledna primena zakonskog okvira za zaštitu manjina na celoj teritoriji Srbije treba da bude u potpunosti obezbeđena. Mora i dalje da se radi na smanjenju broja lažnih azilanata.

EKONOMSKI KRITERIJUMI - U 2012. Srbija je prošla kroz još jednu recesiju, a privreda je doživela pad od 1,7 odsto. Privreda se blago oporavila u prvoj polovini 2013. Visok rast izvoza ublažio je efekte smanjene domaće potražnje. Proces restrukturiranja državnih preduzeća je oživeo. Određeni napredak je ostvaren u borbi protiv korupcije i poboljšanju imovinskih prava.

ZAKONODAVSTVO - Srbija je nastavila da se usredsređuje na usklađivanje sa zakonodavstvom EU. Dobar napredak je ostvaren u oblasti javnih nabavki usvajanjem novog zakona. Pitanje nezavisnosti centralne banke je delimično rešeno izmenama zakona. Poboljšani su institucionalni okvir za politiku prema malim i srednjim preduzećima i njihov pristup finansijama. Dobrodošle su mere koje su preduzete za poboljšanje poslovnog okruženja, naročito o proceni poslovnog uticaja u novom zakonodavstvu. Srbija sada treba da udvostruči napore u usklađivanju s evropskim zakonodavstvom, s posebnim ostvrtom na efikasnu primenu usvojenih zakona. Moraće da se pojačaju napori ka usklađivanju s pravnim tekovinama, i njihovom sprovođenju, u oblasti zaštite životne sredine i u energetskom sektoru. Zakon o GMO treba da se usaglasi sa zakonodavstvom EU. n

Dačić:Najpovoljniji izveštaj do sada 

Premijer Ivica Dačić ocenio je da je ovogodišnji izveštaj EK najpovoljniji do sada. On je rekao da je cilj Srbije da pregovore sa EU iskoristi kao podsticaj za reforme.

- Želimo ne samo da Srbija postane članica EU, nego i da Evropa dođe u našu zemlju sa svojim vrednostima i kriterijumima - rekao je Dačić, nakon što mu je šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport uručio izveštaj. Devenport je poručio da su odnosi Srbije i EU „ušli u novu orbitu“, i da je dinamika saradnje ove godine „prebačena za dve brzine naviše“, što je, kako je konstatovao, osnovna poruka ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije. Ministar bez portfelja zadužen za EU Branko Ružić izjavio je kako je „u političkom smislu, možda i po prvi put u izveštaju jasno izražena pozitivna ocena napretka“.

Sa Kosovom o SSP 28. oktobra

Komesar za proširenje saopštio je juče da će pregovori s Kosovom o SSP započeti 28. oktobra. Još ranije je utvrđeno da ovaj proces treba da počne paralelno s početkom pristupnih pregovora sa Srbijom.

Prethodno smo započeli skrining proces sa Srbijom. Pre toga smo zemljama članicama predstavili nacrt pregovaračkog okvira. Postoji, dakle, paralelan proces - pojasnio je File za „Novosti“ zbog čega SSP s Kosovom počinje pre januara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi