Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reagovanje agencije Beta povodom presude Ljilji Kovačević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2013.

Izvor: Beta

Reagovanje agencije Beta povodom presude Ljilji Kovačević

Dopisnica Bete iz Banjaluke Ljiljana Kovačević žaliće se na presudu Osnovnog suda u tom gradu, kojom je dužna da predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku plati 5.000 konvertibilnih maraka. Novinska agencija Beta je uverena da će viši sud poništiti tu presudu.

Osnovni sud u Banjaluci je odredio novčanu kaznu Betinoj dopisnici procenivši je odgovornom po prijavi Dodika za "povredu časti I ugleda" zbog objavljivanja vesti o tome da protiv njega postoji krivična prijava za zloupotrebu novca iz budžeta.

Presuda je danas uručena Betinoj novinarki u Banjaluci.

U presudi se, uz zaključak da sporna vest Bete "suštinski odgovara podacima iz krivične prijave", dodatno, konstatuje da je novinarka Bete "propustila da navede da se radi o sumnji u izvršena navedena krivična dela" i zbog toga joj je izrekao kaznu.

Agencija Beta naglašava da iz same presude proističe da je Dodikova tužba neosnovana i da je novinarka Kovačević trebalo da bude oslobodjena optužbe. Beta će davati podršku svojoj novinarki u tom sporu do kraja.

Beta je 19. februara 2009. godine objavila delove iz Izveštaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenju krivičnog dela, koji je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) podnela Tužilaštvu BiH i u kojem se Dodik i još neki funkcioneri sumnjiče da su naneli štetu budžetima BiH i RS od 145 miliona konvertibilnih maraka.

Pored tužbe protiv novinarke Bete, Milorad Dodik je u više navrata, javno, verbalno napadao Betinu dopisnicu i iznosio neistine u vezi sa tim slučajem.

Dodik je 2. juna 2012. godine grubo verbalno napao dopisnicu Bete na pres-konferenciji u Banjaluci i pokušao da je izbaci iz zgrade u kojoj je sedište predsednika RS. Novinarska udruženja iz Srbije, BiH, Republike Srpske i Evrope osudila su taj Dodikov postupak.

U nekoliko intervjua, a poslednji put 13. maja na beogradskoj TV B92, Dodik je obmanuo javnost rekavši da Beta nikada nije objavila njegovu reakciju povodom vesti iz 2009. godine koja je po njemu sporna. Beta je, naime, tada objavila celovit Dodikov odgovor, kao i reagovanja njegovih saradnika istim povodom.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi