Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zadatak novinara je da prećutkuje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2013.

Autor: J. C. Izvor: Narodne novine

Zadatak novinara je da prećutkuje

Mediji na lokalu, kao i oni sa nacionalnom pokrivenošću, treba da postoje zbog građana kako bi ih informisali o značajnim i manje značajnim stvarima, ukazali im na probleme i rešenja, edukovali ih i omogućili sve potrebne podatke da formiraju svoje mišljenje o nekoj stvari.

Međutim, u stvarnosti, često se dešava da se ova značajna uloga medija zaboravi, te oni postanu pijuni političkih partija ili privrednih moćnika. 0 značaju izveštavanja medija u korist građana razgovaralo se na konferenciji "Uloga lokalnih medija u izgradnju građanskog društva" koja je juče održana u sali Univerziteta u Nišu.

- Zadatak novinara je da ne prećutkuju važne stvari i da postavljaju važna pitanja. Ključno pitanje je kako mediji obrađuju važne teme, a to je u Srbiji na prilično lošem nivou. Država treba da kreira takve mere u kojiia iediji u većoj meri postavljaju važna pitanja i rade u interesu građana rekao je Dragan Janjić, potpredsednik NUNSa i učesnik prvog panela ove konferencije.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu ĐokicaJovanović istakao je da "svaka vlast pokušava da od medija napravi bilten koji će izveštavati onako kako hoće", te da je zato zadatak medija i građana da ne dozvole vlasti da postane apsolutna, kao i da "građanin stalno mora biti kritičan, odnosno nepoverljiv prema vlasti".

Na jučerašnjoj konferenciji predstavljeni su i rezultati istraživanja o sadržaju niških medija televizije "Belami", Niške televizije, internet portala "Južne vesti" i "Narodnih novina" . Istraživanje je radio tim niškog Media centra, u periodu od 5. do 11. avgusta.

Rezultati su pokazali da je izveštavanje o lokalnoj vlasti dominantno u svim medijima, osim u "Narodnim" , gde prednjače vesti iz republike. U svim niškim medijima lokalna vlast dominira kao nosilac mišljenja, što znači da su njeni predstavnici relevantni sagovornici o skoro svim temama. Svi mediji daju prostor i građanima, ali se pokazalo da se građanima uglavnom daje prilika da se izjasne o manje važnim temama, a ne o "vrućim", mada su "Narodne novine" i ovde izuzetak.

Istraživanje je pokazalo i da se najviše prostora u Niškoj televiziji i "Južnim vestima" daje gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću, u "Belamiju" direktoru "Jugoistoka" Igoru Novakoviću, dok su u "Narodnim" najzastupljeniji potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i gradonačelnik Niša.

Gradonačelnik Niša, koji je bio jedan od učesnika jučerašnje konferencije, istakao je da je zadovoljan svojom medijskom slikom, ali da ne bi voleo da da svi pišu lepoo njemu.

Ako mislite da mi je neprijatno što sai najpominjanija ličnost u medijima nije.

Ja sam legalna i legitiina meta medija - rekaoje Perišić.

On je dodao da je nezavisnost medija relativna, jer uvek moraju da imaju izvor informisanja, kao i da on kao gradonačelnik nikoga nije kažnjavao finansijski, niti pretio da će to učiniti, ukoliko se o njemu piše neafirmativno.

Nisam gradonačelnik samo građanima koji su članovi ili simpatizeri SNSa, već svim građanima i svim medijima i diskriminacija u mom kabinetu prema njima ne postojirekaoje gradonačelnik.

Na konferenciji je bilo reči i izazovima u istraživačkom novinarstvu u Srbiji, kao i o etici novinara u digitalnom dobu. Organizatori konferencije su "Južne vesti", Misija OEBSa u Srbiji, Centar za istraživačko novinarstvo u Srbiji i niški Media centar.

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi