Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rasprava o zakonima o elektronskim medijima i javnim servisima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2013.

Autor: P. Klaić Izvor: Dnevnik

Rasprava o zakonima o elektronskim medijima i javnim servisima

Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo je javnu raspravu o nacrtu zakona o elektronskim medijima i nacrtu zakona o javnim medijskim servisima, koja će trajati do 31. oktobra 2013. godine. Prezentacije nacrta zakona i rasprave počinju danas u devet sati Novom Sadu u „Studiju M”, a rasprava će biti nastavljena u Kragujevcu 18. oktobra, Beogradu 21. i 23. oktobra.

Novi državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je da je pred Ministarstvom kulture i informisanja zadatak da završi započete procese vezane za donošenja medijskih zakona.

– Posle dugo vremena trenutak je da stvorimo bolje preduslove za funkcionisanje medija i novinara u Srbiji. To neće biti lako ostvarivo, ali je to realno jedini put kojim možemo ići ako želimo da okončamo nužne reforme koje će doneti suštinski boljitak u sektoru medija i informisanja – rekao je Mirković.

Na sajtu Ministarstva istaknuti su nacrti oba zakona, a javnost je, za sada, više zainteresovana za nacrt zakona o javnim servisima, koji kaže da bi RTS i RTV godišnje iz budžeta trebalo da dobijaju 1,5 odsto ukupnih prihoda, što je oko 126 miliona evra. Od toga bi 80 odsto išlo za RTS, a 20 odsto za RTV. Novac bi javni servisi dobijali u 12 jednakih mesečnih rata po osnovu posebnog ugovora koji bi potpisale s nadležnim ministarstvom, a mogli bi ga koristiti samo za osnovnu delatnost – proizvodnju i emitovanje programa, te za plate zaposlenih.

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić je ranije izjavio da televizija kojom rukovodi može preživeti s 80 miliona evra samo pod uslovom da ne padnu prihodi od marketinga i da se broj zaposlenih smanji s više od 4.000 ljudi na manje od 3.000.

Rezove u broju zaposlenih će, s predloženim budžetom, verovatno morati da pravi i RTV, a obe kuće će imati dodatni problem jer nacrt zakona predviđa da u jednom satu može biti emitovano najviše šest minuta reklama, kao i da udeo oglašavanja i TV-prodaje može biti najviše deset odsto programa. Takav marketinški prihod verovatno neće moći da „zapuši” rupe u poslovanju koje javni servisi imaju.

Uz to, nacrt zakona nalaže i da obe televizijske kuće u svoj program moraju da uvrste najmanje deset odsto programa koji proizvode nezavisne produkcijske kuće. Nova pravila u nacrtu zakona su i u domenu izbora direktora. Sada tu stoji da za direktora ne može biti birana osoba koja obavlja političku ili javnu funkciju, mora imati završen fakultet i minimum deset godina iskustva na rukovodećim mestima u medijima. Nosioci političkih funkcija ne mogu biti ni članovi Programskog saveta, kojih bi trebalo da bude 15, a Upravni odbor će ih birati iz redova medijskih poslenika, stvaraoca iz oblasti kulture, naučnika i predstavnika udruženja koja se bave ljudskim pravima i demokratijom.

Novine u opasnosti

I sudbina štampanih medija rešavaće se ovih dana, ali u sasvim drugoj oblasti.

Naime, Asocijacija medija izrazila je zabrinutost zbog najavljenog povećanja stope PDV-a, i ocenila da će ta mera ozbiljno ugroziti poslovanje štampanih medija, pogođenih dugotrajnom ekonomskom i finansijskom krizom.

„Asocijacija medija se zalaže za dodatno smanjivanje posebne stope PDV-a za štampane medije, što je rasprostranjena praksa u evropskim državama, koje na taj način pomažu medijskoj industriji da se izbori s teškom krizom i održi korak s novim produkcijskim, tehnološkim i komunikacionim izazovima”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Asocijacije medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi