Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Godišnje smo prodavali 811.111, mesečno 67.592, a dnevno 2.816 knjiga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2013.

Izvor: Večernje novosti

Godišnje smo prodavali 811.111, mesečno 67.592, a dnevno 2.816 knjiga

Statistika je neumoljiva: za devet godina, „Novosti“ su objavile 192 naslova i prodale 7.300.000 knjiga. To znači da smo godišnje prodavali 811.111, mesečno 67.592, dnevno 2.816, svakog časa 117 i u minutu dve knjige!

Ove brojke ubedljivo opravdavaju slogan: Izdavač po meri čitalaca, i onespokojavaju nekadašnje skeptike koji su govorkali da knjizi nije mesto na kioscima.

Te, 2004. godine, „Novosti“ su prvom edicijom „20. vek“ izazvale pravi kulturni zemljotres u Srbiji, a svojim čitaocima poklonile knjigu Umberta Eka „Ime ruže“, koja je štampana u fantastičnih 300.000 primeraka. Ta edicija je najavila rekordne tiraže, a 40 dela najvećih svetskih stranih i domaćih majstora pera prodata su u tiražu od dva miliona i trista četrdeset dve hiljade primeraka.

Niko nije mogao ni da pretpostavi: slavni filmski i pozorišni glumac Žarko Laušević, knjigom „Godina prođe, dan nikad“, koja je za godinu dana doživela pet izdanja, obeležio je poslednjih pola veka. Knjiga je prodata u neverovatnih 330.300 primeraka.

Čitaoci su prepoznali piščevu autobiografsku iskrenost, jer je Laušević, kako je to već neko znalački primetio, jedinstven i po tome što je odigrao uloge koje će mu se potom desiti u životu.

Od savremenih autora, jedan od najvećih evropskih režisera Emir Kusturica, knjigom „Smrt je neprovjerena glasina“ takođe je oborio tiražne rekorde.

„Glasina“ je prodata u 115.000 primeraka, jer su čitaoci shvatili da je Emirova autobiografija svojevrsna hronika vremena koje su „pojeli skakavci“.

Kad već beležimo rekorde, dve provokativne knjige Vuka Draškovića - „Meta“ i „Via Romana“ - prodate su u preko 100.000 primeraka. Time je „kralj trgova“ potvrdio svoju bogatu književnu karijeru.

Od proleća 2004. godine do danas „Novosti“ su objavile osam ekskluzivnih

edicija: „20. vek“, „Milenijum“, „Ljubavni život bogatih i slavnih“, „Dečji klasici“, „Sedma sila“, „Zlatni Rusi“, „Zlatni Francuzi“, „Zlatni Evropljani“.

U ovim edicijama objavljeno je 130 svetskih i domaćih klasika. Kako su cene knjiga prilagođene svakom džepu, dela koja su obeležila protekle vekove brzo su popunila milionske porodične biblioteke.

„Novosti“ su objavile knjige savremenih srpskih pisaca. Na istoj izdavačkoj traci našli su se: Ivo Andrić, Meša Selimović, Miloš Crnjanski, Danilo Kiš, Milorad Pavić, Petar Petrović Njegoš, Borislav Pekić, Dobrica Ćosić, Danilo Nikolić, Dragoslav Mihailović, Momo Kapor, Slobodan Selenić, Miodrag Bulatović, Vuk Drašković, Dušan Kovačević, Goran Petrović, Emir Kusturica, Đoko Stojičić, Boro Krivokapić, Zoran Živković, Olja Ivanjicki, Bora Lalić, dr Predrag Simić, Pero Simić, Jovan Janjić, Žarko Laušević, Bora Đorđević, Momčilo Bajagić, Voja Žanetić, Ranko Guzina, Aleksandar Novačić, Vladan Dinić, Veselin Šljivančanin, Mile Novaković, Novak Đoković, Milomir Kragović.

Između dva beogradska sajma knjiga, „Novosti“ su objavile treće kolo popularnih dečjih klasika u šest knjiga („Tarzan“, „Jovanka Orleanka“, „Krcko Oraščić“, „Dr Dulitl“, „Biberče“, „Sindbad moreplovac“), u tiražu od 100.000 primeraka.

Pored toga, tu je zanimljiva knjiga nekadašnjeg šefa kriminalističke policije Mileta Novakovića „Otmice zemunskog klana“, u kojoj je autor sabrao sve mafijaške zločine koji su obeležili kraj 20. i početak 21. veka.

Početkom avgusta objavljen je roman Milomira Kragovića „Deca Oluje“, koji je podjednako zaintrigirao i čitaoce i kritičare. I jedni i drugi se slažu da je, posle osamnaest godina, objavljeno delo koje autentično svedoči o progonu srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“, avgusta 1995. godine.

I tako, iz godine u godinu - svaka knjiga „Novosti“ postala je bestseler.

Istaknuti književni teoretičar i kritičar Gojko Tešić, ovako je ocenio naše

izdavaštvo: Fascinantna, epohalna misija Kompanije „Novosti“. Nacionalno odgovorna, prosvetiteljska i samim tim i dosledno evropsko-svetska.

Novak kao autor

Kompanija „Novosti“ i izdavačka kuća „Laguna“ objavile su početkom oktobra knjigu najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića „Serviraj za pobedu“, u tiražu od 65.000 primeraka.

U ovoj knjizi Đoković iznosi nepoznate detalje iz svog života, priču o odrastanju u vreme bombardovanja i otkriva bezglutensku dijetu koja mu je vratila fizičku snagu i pobednički duh.

Deset naših najtiražnijih knjiga

1. Laušević „Godina prođe, dan nikad“  330.000 2. Bulgakov „Majstor i Margarita“  124.758 3. Andrić „Prokleta avlija“  115.109 4. Kusturica „Smrt je neprovjerena glasina“  115.000 5. Tolstoj „Ana Karenjina“ (1)  109.290 6. Nabokov „Lolita“  104.000 7. Saramago „Godina smrti Rikarda Reiša“  99.000 8. Tolstoj „Rat i mir“ (1)  93.087 9. Selimović „Derviš i smrt“  92.000 10. Fokner „Buka i bes“  85.000

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi