Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tako su rođene „Novosti“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2013.

Izvor: Večernje novosti

Tako su rođene „Novosti“

Ideja o pokretanju lista „Večernje novosti“, kako svedoče hroničari, potekla je od poznatog jugoslovenskog novinara, publiciste i istoričara Vladimira Dedijera. Desilo se to u jesen 1953. godine, u jeku Tršćanske krize, koja je Jugoslaviju bila ozbiljno uzdrmala. U redakciji „Borbe“, grupa urednika radila je na pripremi vanrednog izdanja lista, kako čitaoci ne bi čekali sutrašnji dan da se obaveste o tome šta se dešava u vezi sa Trstom.

Dedijer, koji je onda bio glavni urednik „Borbe“, zapitao je spontano, ali ne i slučajno: „A, zašto ne bismo pokrenuli novi list, koji bi izlazio po podne i objavljivao nove, kratke vesti, sa dosta fotografija i krupnih naslova, pa da se narod brzo i lako obavesti?“ Svi su se složili.

Dedijer je sugerisao da se list zove „Večernja borba“, a Duda Timotijević, njegov zamenik, upao je sa sugestijom: „Možda bi najbolje bilo da se list zove ’Večernje novosti’.“ Tako je i bilo. Nekoliko dana kasnije, tačnije 16. oktobra 1953. godine, na ulicama Beograda pojavio se prvi „večernjak“, prvi „bulevarski list“, koji nije patio od prevelike ozbiljnosti, a još manje od uštogljenosti koja je karakterisala ondašnje državne i partijske novine...

Kada je izašao prvi broj, dakle pre tačno 60 godina, malo je ko mogao poverovati da će to biti začetak nove ere u jugoslovenskom i srpskom novinarstvu. Grupa entuzijasta, među kojima je glavni kreator i realizator ideje bio Slobodan Glumac, osećala je, slutila i nadala se da će „Novosti“ označiti prelomnu tačku u srpskom žurnalizmu.

To novinsko „novorođenče“ imalo je profesionalnu sreću da je list, kao glavni i odgovorni urednik od prvog dana preuzeo Slobodan Glumac, čovek koji je u „Večernje novosti“ od samog početka ugradio svoju viziju i svoj talenat izuzetnog profesionalca. On će u narednim godinama postati duša i motorna snaga „Novosti“ i čovek kome naš list ponajviše duguje za uspeh koji će uslediti.

„Večernje novosti“ su već posle prvih desetak godina izlaženja postale najtiražniji list u zemlji. Bile su to u svim prethodnim Jugoslavijama - u onoj velikoj avnojevskoj, zatim u onoj smanjenoj, posle raspada SFRJ, a i danas u Srbiji. n

GLAVNI UREDNICI

Slobodan Glumac  (1953-1957)

Vanja Kraljević   (1957-1959)

Bogdan Pešić  (1959-1963)

Slobodan Glumac  (1963-1969)

Mirko Stamenković  (1969-1973)

Jovan Jauković  (1973-1974)

Živko Milić  (1974-1976)

Tomislav Milinović  (1976-1984)

Ilija Borovnjak  (1984-1987)

Rade Brajović  (1987-1998)

Pero Simić  (1998-2000)

Dušan Čukić  (april-oktobar 2000)

Manojlo Vukotić  (oktobar 2000. - maj 2013)

Ratko Dmitrović  (od maja 2013)

Akcije

„Najplemenitiji podvig godine“, jedna od najstarijih akcija, ustanovljena posle katastrofalnog zemljotresa u Skoplju 1963. godine l Nagrada „Meša Selimović“ za najbolju knjigu godine l Nagrada „Jovan HaDži Kostić“, za najbolju novinsku satiru l Konkurs karikature za nagradu „Pjer“ l Nagrada „Žanka Stokić“ koju dodeljuju Narodno pozorište i naš list, u znak sećanja na jednu od najznačajnijih dramskih umetnica srpske pozorišne scene l Nagrada za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“ l Nagrada za „Zlatnu trubu“ Sabora u Guči l Nagrada za najbolji glumački par l Konkurs za nagradu „Arhitektura“ l Fond humanosti, pomoć najugroženijim pojedincima ili kolektivima l Sportista godine u izboru lista „Sport“ l Najtorte - posle akcije, najlepše torte se prosleđuju domovima za nezbrinutu decu

Donacije

„Novosti“ su uvek imale sluha kada je trebalo priteći u pomoć. Davnih godina, zahvaljujući našim akcijama, dovođena je struja u zabiti Peštera, sagrađeni domovi kulture na Kosovu i Metohiji, a pomogli smo pri obnovi Hrama Svetog Save, obnovi Vukove kuće u Tršiću, Zemunske bolnice, pri rekonstrukciji Dečje klinike u Tiršovoj, Studentskog doma Karaburma, bili organizator, sponzor, darodavac ili medijski pokrovitelj mnogobrojnih i raznovrsnih akcija, manifestacija, koncerata...

Tiraž do meseca

Kada bi se primerci „Novosti“, koji su štampani tokom 60 godina, poređali jedan do drugoga, pet i više puta bi se obavila Zemljina kugla, a ako bismo sve te stranice novina naslagali jednu na drugu - bile bi to stepenice kojima bismo se popeli na Mesec!

Kada bi se svi odštampani primerci „Novosti“ utovarali u železničke vagone, bila bi potrebna kompozicija za koju ne postoji odgovarajuća pruga u Srbiji. U vreme proslave 40. godišnjice „Novosti“, ta kompozicija zauzimala je prugu Beograd - Bar. Danas bi taj Džinovski voz morao da krene i preko Jadranskog mora, pa bi prugu trebalo graditi prema Bariju.

Velika porodica

Osim matičnog lista „Večernje novosti“,

naša kompanija izdaje i:

dnevni list „Sport“

dnevne listove „Novosti“ za Evropu i za Australiju

„Treće oko“, časopis koji se bavi tajnama i misterijama

„Oglase“, najveći oglasnik u Srbiji l „Kalibar“, specijalizovani magazin

„Zov“, revija za ljubitelje prirode i hobiste

„Bilje i zdravlje“, revija za zdrav život

„Enigmu“, enigmatsko-zabavni časopis

„Tip“, list za kladioničare

Kompanija je i suvlasnik Radio Novosti

Imamo i svoje elektronsko izdanje. Sajt je: www.novosti.rs

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

16.10.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 16:50

Срећан 60. рођендан!

Све похвале и честитке запосленима у Вечерњим новостима. Све ове године сте успели да останете најчитанији и најтиражнији. Свака част! Желим да тако и даље буде. Велики поздрав, ваша верна читатељка.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi