Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NDNV: SNS sprovodi lov na veštice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2013.

Izvor: NDNV

NDNV: SNS sprovodi lov na veštice

Nezavisno društvo novinara Vojvodine nije iznenađeno reakcijom Srpske napredne stranke na saopštenje koje smo danas prosledili medijima, a u kojem kritikujemo predsednika ove stranke zbog eklatantnog pritiska na uređivačku politiku Javnog medijskog servisa Vojvodine.

NDNV sa gnušanjem odbacuje tvrdnju da je po bilo čijem nalogu osudio pritisak na medijske slobode i uređivačku politiku RTV-a. Ali, NDNV-u je jasno zašto u SNS-u umeju da razmišljaju samo u koordinatama nečijih "naloga" i teorija zavere. Njima, naravno, nije jasno da neko uopšte može da ima svoje mišljenje, a kamoli još i da se "drzne" da kritikuje kojekakve samozvane gospodare. 

Sličan model gušenja slobodne misli nekadašnji radikali koristili su i tokom devedesetih godina, kada su optuživali nezavisne medije i organizacije civilnog društva da su „strani plaćenici”, „neprijatelji srpskog naroda” i „ekspoziture velikih sila”. Terminologija je sada drugačija, ali je metodologija ista i svodi se na lov na veštice. 

Umesto što etiketiraju NDNV, neka SNS odgovori na pitanje koje smo postavili: zašto "prvi potpredsednik" daje sebi za pravo da se direktno, osiono meša u uređivačku politiku jednog javnog servisa? 

Činjenica je da su sve vlasti u Srbiji do sada koristili medije kao sredstvo za vladanje i obračun sa političkim protivnicima, na različite načine ugrožavajući medijske slobode. Ali je isto tako činjenica da u modernoj istoriji Evrope i Srbije nije zabeležena gora represija nad medijima od one koju je sprovodio Aleksandar Vučić 1998. i 1999. godine. Ta represija je dovela do gašenja nekih važnih medija, ubistava i napada na novinare, a osuđenim kolegama upropastila je živote. 

Da li je danas u Srbiji zabranjeno podsetiti na to? 

Umesto što se izvinjava NDNV-u zbog pobede u Vrbasu, Srpska napredna stranka trebalo bi da se izvini novinarima i medijima u Srbiji za ono što su preživeli od strane njihovih funkcionera tokom devedesetih i što preživljavaju, u blažoj verziji, i danas. Građanima Srbije bi trebalo da se izvini i za devedesete, ali i za otvorenu atmosferu linča koju danas stvaraju u saradnji sa pojedinim tzv. medijima, a zapravo udbaško-političko-mafijaškim projektima koji rade u njihovoj službi. 

Navodimo i jedan istorijski paralelizam. Nacistička propaganda u Nemačkoj je mnogo godina posle Kristalne noći tvrdila da Nemačkom i dalje, iz potaje, vladaju Jevreji. Da li Srpska napredna stranka planira uskoro da organizuje koncentracione logore za one koji imaju drugačije mišljenje od nje? Možda mnogi njeni članovi imaju u tome više iskustva nego u sprovođenju evropskih standarda? 

Poručujemo SNS-u da se NDNV, najstarije nezavisno udruženje novinara na području bivše Jugoslavije, ne plaši "naprednjačke" kampanje straha, kao što se ni devedesetih nismo plašili Miloševića i njegovih sluga. A o napadima na RTV a sada i na NDNV od strane SNS-a svakako ćemo obavestiti domaću i međunarodnu zainteresovanu javnost. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi