Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kad novinari uručuju sudske pozive
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2013.

Autor: Jasmina Gavrilov Izvor: Posmatrač

Kad novinari uručuju sudske pozive

U medijima se nedavno pojavila vest da je manekenki Mini Milenković, koja se sumnjiči za lažno prijavljivanje otmice i silovanja, uručen sudski poziv.

 

Ova informacija ne bi bila čudna da u objavljenim tekstovima ne stoji da su joj sudski poziv uručili ni manje ni više nego novinari. U tekstovima objavljenim u gotovo svim informativnim i “selebriti” portalima navodi se da  su joj sudski poziv uručili novinari emisije Bulevar koja je 30. septembra počela da se emituje na  televiziji B92. Tekst sa gotovo identičnim sadržajem objavili su portali blic.rs, alo.rs, 24sata.rs, kurir-info.rs, pressonline.rs, svet.rs, pulsonline.rs, scandal.rs, svetplus.eu i svetskandala.com.

Pozvali smo Slavka Beleslina, urednika i voditelja emisije Bulevar da prokomentariše pisanje novinara o tome da je sudski poziv Milenkovićevoj uručen u emisiji Bulevar.

“Mi smo želeli da pokažemo državi i onima koji su odgovorni da dotičnu manekenku nije teško naći. Pošto joj je taj dan bio rođendan, poklonili smo joj ružu i simbolično joj uručili kovertu. Ipak, koverta nije bila sudski poziv, već čestitka za rođendan. U koverti je bio papir na kom je pisalo “Srećan rođendan”, što se u prilogu jasno videlo, ali mislim da je aluzija bila jasna. Ne znam što su novinari napisali da joj je uručen sudski poziv.”

Teško je poverovati da novinari, odgledavši prilog, nisu shvatili aluziju. Više je verovatno da pomenutu emisiju novinari nisu ni pogledali i da im je neko prepričao o čemu je prilog govorio. U našim medijima često je slučaj da novinari pišu o nečemu čemu nisu prisustvovali ili šta nisu videli, a o čemu su se informisali posredstvom trećih lica. To je razlog što često ovakvi tekstovi obiluju nizom nepotpunih i neproverenih informacija, pa čak i neistinama.

O tome ko je nadležan da uručuje sudske pozive, rekla nam je pravnica Milica Novaković.

“Poziv, koji okrivljenom upućuje javni tužilac ili sud, može se dostaviti putem službenog lica organa postupka koji je odluku doneo, neposredno kod tog organa, preko pošte ili druge organizacije, zatim organa koja se bavi dostavljanjem pisama, telekomunikacionim ili elektronskim putem, ili izuzetno putem policije. Kada je u pitanju okrivljeni, ako se dostavljanje ne može izvršiti na dostavljenu adresu, dostavljač ističe obaveštenje na oglasnoj tabli, eventualno na internet strani organa postupka, ili putem branioca, ako ga okrivljeni ima. Dakle, poziv ne mogu da uručuju novinari, niti se to može činiti putem medija i tako javno.

“Ideja novinara Bulevara B92 da signaliziraju pravosudnim organima da je Mina dostupna za prijem poziva je nesvakidašnja, može se reći i za pohvalu, ali je iindirektna kritika na račun dotadašnjeg neuspešnog dostavljanja. Međutim, način na koji su drugi mediji zatim preneli celu situaciju nije korektan, kompletan i komplikuje već specifičnu i problematičnu situaciju u kojoj je Mina Milenković.

Novinari su ipak bili dužni da u potpunosti obaveste javnost o celoj situaciji sa snimanja, posebno što je poziv jedna od vrlovažnih mera kojima se obezbeđuje prisustvo okrivljenog u krivičnom postupku i utiče na dinamiku i tok postupka.”

Postoji izvesna opravdanost pretpostavke da novinari nisu toliko “naivni”, te da pisanje netačnih informacija o tome ko je uručio sudski poziv nije posledica neznanja, već PR kampanje, u cilju da javnost zainteresuje za emisiju “Bulevar”. Ako je ova pretpostavka tačna, sa bojazni postavljamo pitanje DA LI NOVINARI PO SVAKU CENU OBJAVLjUJU PR TEKSTOVE, ČAK I AKO SU U NjIMA NEISTINE KOJE MOGU NARUŠITI UGLED MEDIJA I NOVINARA.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi