Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stanko Subotić Cane u Londonu izgubio spor protiv Ratka Kneževića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2013.

Autor: R. Tadić, M. Radović Izvor: Blic

Stanko Subotić Cane u Londonu izgubio spor protiv Ratka Kneževića

Spor koji je pre više od tri godine pokrenuo pred Visokim sudom u Londonu protiv Ratka Kneževića, bivšeg šefa Crnogorske trgovinske misije u Vašingtonu, Stanko Subotić Cane je izgubio, a za sudske troškove moraće da plati najmanje 300.000 funti.

 

 

Subotić je tužio Kneževića zbog njegovog svedočenja na suđenjima za ubistvo osnivača i urednika zagrebačkog “Nacionala” Ive Pukanića i zbog niza izjava objavljenih u listovima “Dan”, “Monitor”, kao i u srpskoj štampi. Subotić je za navodni duševni bol tražio odštetu od 300.000 funti.

Visoki londonski sud je u jučerašnjoj presudi, u koju je “Blic” imao uvid, naveo da nije dokazano da je Knežević oklevetao Subotića, kao i da je odlučio da odbije Subotićev zahtev da se proces ponovi.

Po oceni suda, Subotić je zloupotrebio proces jer delo zbog koga je podneo tužbu nije počinjeno. Naime, sud smatra da ugled Subotića nije mogao biti narušen u Velikoj Britaniji jer je on na toj teritoriji nepoznat. Osim toga, isti sud je našao da se štampana izdanja srpskih i crnogorskih novina nisu mogla naći u slobodnoj prodaji na Ostrvu. Izjave dvojice svedoka iz Srbije i Crne Gore koji su tvrdili da su u Londonu pročitali sporne tekstove sud nije prihvatio kao dokaze protiv Kneževića.  

Povodom spora koji je trajao tri godine Knežević je izjavio da odbrana od tužbe za klevetu pred engleskim sudom za njega predstavlja veoma stresno iskustvo.

- Stanko Subotić je pokušao pogrešno da informiše sud u Velikoj Britaniji o tekstovima u crnogorskim i srpskim novinama u kojima su objavljene moje izjave. Drago mi je što je sada sve gotovo - rekao je Knežević.

Pukanić je ubijen 2008. godine, a Vrhovni sud u Zagrebu je 2011. godine na ukupno 148 godina za organizovano ubistvo Pukanića osudio Željka Milovanovića, Slobodana Đurovića, Roberta Matanića, Luku Matanića i Amira Mafalanija, i to je najveća izrečena kazna za tu vrstu zločina u Hrvatskoj.

“Nacional” je objavio seriju tekstova o duvanskoj mafiji na Balkanu i kao organizatore šverca označio pored ostalih i Subotića, Đukanovića i Stanišića.

"Gardijan": Udarac "klevetničkom turizmu"

Britanski "Gardijan" navodi da je ovom presudom zadat ozbiljan udarac "klevetničkom turizmu" u Velikoj Britaniji u kojoj se mogla podneti tužba za klevetu bez obzira gde je ona izrečena.

Sud je zaključio da Kneževićeve izjave medijima u Srbiji i Crnoj Gori nisu imale baš nikakve posledice za Subotićev ugled u Velikoj Britaniji, već isključivo za reputaciju što uživa na Balkanu.

Nije dokazano ni da je iko u Britaniji pročitao onlajn verzije spornih članaka, naglašeno je u presudi kojom je Subotiću zamereno što je dve godine zloupotrebljavao procesne mogućnosti. Tokom postupka, navodi list, ispitani su brojni svedoci, mahom osobe sa Balkana.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi