Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sud: Novinarka da plati odštetu Dodiku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2013.

Izvor: Tanjug

Sud: Novinarka da plati odštetu Dodiku

Osnovni sud u Banjaluci presudio je da novinarka Ljiljana Kovačević isplati 5.000 konvertibilnih maraka (oko 2.500 evra) odštete predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, zbog neistinitih informacija objavljenih februara 2009. godine, dok je Dodik obavljao dužnost premijera Srpske.

 

nazivom "Krivična prijava protiv Dodika i ministara", između ostalog, napisala da su Dodik i nekoliko ministara naneli štetu budžetima Srpske i BiH u iznosu od 145 miliona KM (konvertibilnih maraka) da je učinjeno više krivičnih dela i da je podneta krivična prijava protiv 11 osoba udruženih u zločinačku organizaciju na čelu sa Dodikom, ali da je pri tom svesno propustila da navede da je reč o sumnji da su izvršena krivična dela.

- Sud smatra da takav način iznošenja informacija predstavlja relevantan napad, koji prema prilikama sredine u kojoj tužilac živi i usvojenim društvenim normama, prouzrokuje povredu časti i ugleda - navodi se u presudi, javila je agencija Srna, a preneli banjalučki mediji.

Prilikom odmeravanja visine naknade nematerijalne štete, sud je uzeo u obzir da objava spornog teksta Novinske agencije "Beta" predstavlja "izuzetno jak" napad na čast i ugled tužioca, koji je u vreme objave članka vršio funkciju premijera Srpske, a zbog čega je bio izložen izuzetnoj pažnji javnosti i medija.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

17.10.

2013.

Milan [neregistrovani] u 10:40

osiguranje od odgovornosti

Sloboda ima granice- pa i novinarska .Odgovornost ne trba shvatati kao cenzuru.Rizici svagdje postoje.Profesionalnost je samo jedan od zaštitnih elemenata-Kodeks i poštovanje druga.Ako se poštuje Kodeks Udruženje treba da ima mehanizam kojim bi novinar bio zaštićen od štete koja prati ovu osjetljivu djelatnost (makar kod osiguravajućih društava) .

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi