Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS: Izbor Mirkovića kontraproduktivan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2013.

RTS: Izbor Mirkovića kontraproduktivan

Saša Mirković je u direktnom sukobu interesa, a tokom niza godina, istakao se netolerancijom, neshvatanjem funkcije i prirode medijskih javnih servisa i neophodnosti da RTS raspolaže zakonski dozvoljenom kvotom za marketing, navodi se u pismu Kolegijuma RTS-a. Povodom imenovanja Saše Mirkovića na mesto pomoćnika ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, Kolegijum RTS-a uputio je danas Ministarstvu pismo sledeće sadržine:

 

 

Gospodine Ministre, 

Ne dovodeći u pitanje izuzetno široku brazdu koju je u srpskom novinarstvu ostavio i ostavlja Saša Mirković, Vaš novopostavljeni pomoćnik, mislimo da je njegov izbor moguće kontraproduktivan.

Naime, g. Mirković je u direktnom sukobu interesa.

Kao što je poznato, g. Mirković je značajan akcionar privatne televizijske kompanije B92 i kao takav, tokom niza godina, istakao se netolerancijom, neshvatanjem funkcije i prirode medijskih javnih servisa i neophodnosti da RTS raspolaže zakonski dozvoljenom kvotom za marketing.

Pored toga, a to je poznato svim novinarima u Srbiji, veoma je nejasan status novog vlasnika privatne kompanije čiji je akcionar g. Mirković. Ministarstvo je, pre ovog imenovanja, bilo u obavezi da potvrdi ili odbaci glasine po kojima je B92 prodata, uprkos strogim zakonskim ograničenjima, stranoj kompaniji koja već poseduje TV Prva.

Te takve sumnje su ojačale, pogotovu poslednjih meseci, kada je između te dve televizije, sasvim neuobičajeno, dolazilo do razmene kako novinara, tako i ekskluzivnog programa poput teniskih turnira, serije „Sulejman Veličanstveni" i sl.

Nije nam namera da unapred optužimo Mirkovića za višak neraspoloženja prema RTS-u, ali već sama mogućnost sukoba interesa kao i prethodni učinak, primoravaju nas da Vam otvoreno iznesemo sumnje u njegovu objektivnost na važnom poslu normiranja veoma zapuštene medijske oblasti. Odgovornost za takvu situaciju snose sve dosadašnje srpske vlasti. Nadamo se da ćete Vi doprineti ispravljanju dosadašnjih promašaja.

S poštovanjem,
Za Kolegijum RTS-a
Generalni direktor
Aleksandar Tijanić

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

16.10.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 18:27

ima prava

Nije da je simpatican, ali Tijanic ima prava. Ovo je skob interesa i to nije mselo da se dogodi.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi