Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Okončati reforme u medijskom sektoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 10. 2013.

Autor: Danas Izvor: B. Cvejić

Saša Mirković, novoimenovani pomoćnik ministra kulture zadužen za medije, govori za Danas

Okončati reforme u medijskom sektoru

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici razrešila dosadašnjeg pomoćnika ministra kulture zaduženog za medije Dragana Kolarevića, o čemu je Danas prvi pisao, a na njegovo mesto imenovala Sašu Mirkovića, predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM). "Prihvatio sam ponudu ministra kulture Ivana Tasovca da budem deo njegovog tima u Ministarstvu kulture i informisanja zato što sam prepoznao energiju, posvećenost i želju za istinskom i konkretnom promenom u oblasti medija i informisanja", ističe Mirković za Danas, u svojoj prvoj izjavi za medije po imenovanju na novu funkciju.

On dodaje za naš list da će se kao pomoćnik ministra za informisanje 

„Prilično sam dobro upoznat sa trenutnom situacijom vezanom za izradu i donošenje ovih zakona, između ostalog, i zato što sam prvu polovinu ove godine proveo u zgradi Ministarstva kulture i informisanja kao predstavnik Medijske koalicije u okviru radne grupe koja je radila na tekstovima medijskih zakona. U tom smislu me raduje da ću nastaviti saradnju sa Gordanom Predić, državnom sekretarkom, kao i sa timom iz Ministarstva koji poznajem od ranije“, navodi Mirković.fokusirati pre svega na tri medijska zakona - Zakon o javnom informisanju, Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim medijskim servisima. Prema njegovim rečima, ti zakoni bi u dogledno vreme trebalo da budu usvojeni u skupštini kao deo akcionog plana Medijske strategije, koja je doneta još pre dve godine.

On napominje da je pred Ministarstvom kulture i informisanja zadatak da završi započete procese vezane za donošenja medijskih zakona i da posle dugo vremena stvori „bolje preduslove za funkcionisanje medija i novinara u Srbiji“. „To neće biti lako ostvarivo, ali je to realno jedini put kojim možemo ići ako želimo da okončamo nužne reforme koje će doneti suštinski boljitak u sektoru medija i informisanja“, ukazao je Mirković.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

17.10.

2013.

Milutin [neregistrovani] u 08:03

Sukob interesa i zdrave pameti

Pa, naravno da je u pitanju sukob interesa. Niko me ne može ubediti da je interes Mirkovića kao privatnog preduzetnika, bez obzira na moguću dobru nameru, jednak interesima građana u čijem se vlasništvu nalaze preostala javna informativna preduzeće po Srbiji koje je pukom srećom zaobišla vandalska privatizacija u kojoj je ugašen veliki broj relevantnih medija. Novinari i medijski radnici su ostali bez posla, a građani bez za svakodnevni život važnih informacija vezanih za njihovu sredinu budući da su u pitanju uglavnom bili regionalni štampani i elektronski mediji. I sve to u cilju „nezavisnosti“ koju je trebalo da donese privano vlasništvo. Javni mediji navodno nisu dovoljno „nezavisni“, pa bi privatizacijom trebali da dostignu visoke standarde koje postavljaju recimo televizije Pink i Palma plus, ili pak novine poput Kurira i njemu sličnih koje imaju gazde. Ovo nasilno uterivanje „nezavisnosti“ po svoj prilici više ima veze sa preraspodelom „plena“, tačnije novca građana Srbije i teško da je baš to u interesu građana, ministarstva Kulture i nformisanja, kao i države Srbije.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi