Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakon mora da se poštuje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 10. 2013.

Izvor: Danas

Zakon mora da se poštuje

Kako komentarišete najavu Aleksandra Tijanića da će RTS tužiti sve građane koji ne plate zaostali dug za pretplatu?

Dragan Janjić, potpredsednik NUNS

Ako već postoji zakon, mora da se poštuje. Dokle god je takav, pretplatu treba plaćati. Međutim, neplaćanje je dugogodišnji problem koji država nije uspela da reši. Teško da će ga rešiti i Tijanić. Oko 30 odsto građana ne plaća pretplatu, što bi značilo da on treba da tuži više od 70 odsto domaćinstava u Srbiji. To je nemoguće sprovesti. Srbija treba da ima javni servis i mislim da pretplata jeste najbolji način njegovog finansiranja. Međutim, ona treba da se drugačije reguliše.

Nino Brajović, generalni sekretar UNS

Poštovanje zakona se podrazumeva, pa i pravo na utuženje. Međutim, problem pretplate je hroničan i RTS u prošlosti nije uradio više da obezbedi bolju naplatu. Veliku ekonomsku štetu RTSu je naneo i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kada je rekao da će pretplata biti ukinuta, pa su tada sa plaćanjem prestali i oni koji su to redovno činili.

Slobodan Kremenjak, advokat

Nesporno je da je Aleksandar Tijanić u jednom delu u pravu. Sve dok važi zakon kojim je predviđena pretplata, on se mora poštovati. S druge strane, pitanje je da li RTS trenutno ima novca za podnošenje velikog broja tužbi, jer to mnogo košta.

Rade Veljanovski, profesor FPN

RTS je javni servis i plaćanje pretplate je zakonska obaveza. Samim tim, RTS ima prava da tuži građane koji je ne plaćaju. Ipak, ta procedura će biti malo teža, što su naglašavali i advokati javnog servisa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi