Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Smanjiti posebnu stopu PDV za štampane medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 10. 2013.

Izvor: Blic

Smanjiti posebnu stopu PDV za štampane medije

Upravni odbor Asocijacije medija izrazio je veliku zabrinutost zbog najavljenog povećanja posebne stope PDV, što će ozbiljno ugroziti poslovanje štampanih medija, pogođenih dugotrajnom ekonomskom i finansijskom krizom. Asocijacija medija se zalaže za dodatno smanjivanje posebne stope PDV za štampane medije, što je rasprostranjena praksa u mnogim evropskim državama koje na taj način pomažu medijskoj industriji da se izbori s krizom i održi korak s novim produkcijskim, tehnološkim i komunikacionim izazovima.

Prema izričitom stavu Evropske asocijacije novinskih izdavača (ENPA), čija je članica i Asocijacija medija, neophodno je drastično smanjenje stope PDV za štampane medije, uključujući i novinske agencije i digitalna izdanja. Imajući u vidu predstojeći početak pristupnih pregovora Srbije sa EU, Asocijacija medija napominje da sistem PDV za štampane medije, upravo na inicijativu ENPA, trenutno prolazi kroz detaljnu evaluaciju u okviru Evropske komisije.

Posle nedavnih ekonomskih mera koje Asocijacija medija u osnovi podržava, još je neizvesno da li je namera Vlade Srbije da posebnu stopu PDV za štampane medije poveća sa osam na 10 odsto ili sa osam na 20 odsto. U uslovima pada tiraža dnevnih novina i reklamnih budžeta za više od 25 odsto u ovoj godini u odnosu na prethodnu, eventualno povećanje stope PDV sa osam na 20 odsto uništilo bi industriju štampanih medija u Srbiji, ukazuje UO Asocijacije medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi