Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Internet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 10. 2013.

Izvor: Večernje novosti

Internet

Šer fondacija se protivi što je u Nacrtu zakona o elektronskim medijima nije izbrisana ili izmenjena sporna odredba da regulatorno telo i Ministarstvo kulture i informisanja u znatnoj meri utiču na sadržaj onlajn-prostora Srbije.

Fondacija ističe da je definicija široka i podrazumeva „urednički oblikovanu internet-stranicu ili portal koji predstavlja elektronsku verziju štampanih medija ili sadrži informacije iz medija na način da su dostupni javnosti“.

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

13.10.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 09:59

Elektronska izdanja novina

Umesto komentara - drugi dopis RDP B92 AD:

RDP B92 AD
Beograd, Bulevar Zorana Đinđića 64

"Javna rasprava o Nacrtu zakona o elektronskim medijima - B92"

Postovane dame i gospodo,

Ne mogu da verujem da u Radnoj grupi za pripremanje Nacrta zakona o elektronskim medijima nema strucnjaka koji dobro poznaje zvanicnu klasifikaciju ekonomskih delatnosti u Srbiji i EU, a posebno delatnost Sektor J - Informisanje i komunikacije. Ako takvog strucnjaka nema u Radnoj grupi, onda se za strucno misljenje treba obratiti Republickom zavodu za statistiku, u skladu sa clanom 7. Zakon o klasifikaciji delatnosti

Dokument Klasifikacija delatnosti (2010. godina) - Uredba o klasifikaciji delatnosti (Službeni glasnik RS 54/2010, 04.08.2010. godine) sadrzi Sektor J - Informisanje i komunikacije, a on Oblast 58 - Izdavačke delatnost.

Oblast 58 - Izdavačke delatnost obuhvata Granu 58.1 - Izdavanje knjiga, časopisa i druge izdavačke delatnosti. Ova grana ukljucuje, izmedju ostalih, Šifru 58.13 - Izdavanje novina.

Šifra 58.13 - Izdavanje novina

Obuhvata:

izdavanje novina, uključujući reklamne (oglasne) novine, koje izlaze najmanje četiri puta nedeljno; ove informacije mogu biti izdavane u štampanoj ili elektronskoj formi, uključujući i internet izdanje.

Ne obuhvata:

aktivnosti novinskih agencija, del. 63.21.

Prema tome, pod "elektrronskim izdavanjem novina", u smislu prethodno navedene klasifikacije, podrazumeva se izdavanje novina u elektronskoj formi, ukljucujuci i internet izdanje. Stavise, izgleda da se "elektronske novine" mogu definisati kao novine izdate u elektronskoj formi, ukljucijuci i novine izdate putem interneta.

Napomena - Po mom misljenju, elektronske novine (e-novine) postaju pravo sredstvo javnog ili masovnog informisanja, dok stampane novine ostaju u sustini sredstvo javnog ili masovnog komuniciranja.

Pojam "urednicka odgovornost", u pogledu izbora i organizacije programa, jasno je definisana u clanu 1. stav 1. tacka (c) Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama (2010/13/EU).

Iskreno,
Dejan Popovic

Beograd, 13. oktobar 2013.

Odgovori
sub

12.10.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 23:00

Elektronski mediji i elektronska izdanja

Umesto komentara - dopis RDP B92 AD:

RDP B92 AD
Beograd, Bulevar Zorana Đinđića 64

"Javna rasprava o Nacrtu zakona o elektronskim medijima - B92"

Postovana redakcijo,

Vas gore navedeni tekst pocinjete recima: "SHARE Defense izražava zabrinutost što sporna odredba Nacrta zakona o elektronskim medijima, koja daje mogućnost regulatornom telu i Ministarstvu da u većoj meri utiču na sadržaj onlajn prostora Srbije nije izbrisana ili izmenjena."

Ko je "SHARE Defense" da pre vase organizacije izrazava ovu zabrinutost? Da li o polozaju Defense | SHARE Foundation u Srbiji moze vise da nam kaze vasa organizacija ili Rodoljub Sabic, poverenik za informacije od javnog znacaja i zastitu podataka o licnosti?

Inace, potpuno ste u pravu kada u prvom pasusu ovog teksta ukazujete na sledecu situaciju:

"Smatramo da je definicija 'elektronskog izdanja' sada još konfuznija, jer je jako široka i podrazumeva 'urednički oblikovanu internet stranicu ili portal koji predstavlja elektronsku verziju štampanih medija ili sadrži informacije iz medija na način da su dostupni javnosti'. Pritom se precizira da elektronska izdanja nisu elektronske publikacije koje su dostupne na Internetu. Ostaje potpuno nejasno šta je elektronska publikacija, a šta elektronsko izdanje, kakav je njihov međusobni odnos i po čemu se razlikuju, jer Zakon ta pitanja uopšte ne reguliše. Ono što Zakon nedvosmisleno propisuje u spornom članu 24. stav 3. je da RRA sprovodi kontrolu nad 'elektronskim izdanjima', osim 'elektronskih izdanja štampanih medija', nad kojima nadzor vrši nadležno Ministarstvo. Dakle, RRA je ovlašćen da vrši kontrolu nad onlajn verzijama elektronskih medija (radio i TV), ali i nad svim onlajn portalima koji sadrže informaciju iz medija na način koji je dostupan javnosti. Takođe, treba naglasiti da ni u Nacrtu zakona o javnom informisanju, a ni u Nacrtu zakona o elektronskim medijima, nije definisano šta je 'uredničko oblikovanje' ili šta predstavlja 'urednička odgovornost', tako da se svaka mogućnost uticaja na sadržaj internet stranice može da se tretirata kao 'uređivanje'."

Radi boljeg razumevanja vase prehodne primedbe, prikljucujem im definicije spornih pojmova:

Pod medijem se, u smislu clana 27. stav 2. Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, narocito podrazumevaju dnevne i periodicne novine, radio program i televizijki program, novinske agencije i elektronsko izdanje ovih medija, kao i samostalno elektronsko izdanje koje se distribuira putem interneta i drugih mreza elektronske komunikacije.

Nize navedeni izrazi u clanu 5. tacka 1. i 17. Nacrta zakona o elektronskim medijima imaju sledeca znacenja:

1. elektronski medij je program radija, televizije, njihovo elektronsko odnosno internet izdanje, kao i programski sadrzaj dostupan na zahtev putem mreza elektronskih komunikacija;

17. elektronska izdanja su uredjivacki oblikovane internet stranice ili portali koji sadrze elektronske verzije stampanih medija ili informacije iz medija, na nacin da su dostupni javnosti (elektronska izdanja nisu elektronske publikacije koje su dostupne na internetu).

Prema tome, postoji stampano izdanje novina i elektronsko izdanje novina putem Interneta. S druge strane, postoji samo elektronsko izdanje radio programa (alternativa: audio programa) ili televizijskog programa (alternativa: audio-vizuelnog programa) putem elektronske komunikacione mreze, ukljucujuci Internet. Zato nema smisla uvoditi i definisati pojam "elektronski medij", jer nije uveden i definisan ni u Direktivi o audio-vizuelnim medijskim uslugama (2010/13/EU). U federalnom zakonu Ruske Federacije "O sredstvima masovnih informacija" (http://minsvyaz.ru/ru/doc/index.php?id_4=127) upotrebljava se i definise pojam "mrezno izdanje", umesto pojma "elektronsko izdanje".

Uvodjenje i definisanje pojma "elektronski medij" ima smisla samo ako se ovim zakonom zele urediti, pored uslova i nacina pruzanja audio i audio-vizuelnih medijskih usluga, i pitanja elektronskog izdanja novina putem Interneta. Tada u definiciju elektronskog medija treba obavezno ukljuciti i "elektronske novine", koje ce u doglednoj buducnusti verovatno postati prvenstveni oblik novina.

Iskreno,
Dejan Popovic

Beograd, 12. oktobar 2013.

P. S. - Korisna veza: http://www.shareconference.net/sh/defense/saopstenje-za-javnost-u-vezi-sa-nacrtom-zakona-o-elektronskim-medijima

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi