Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Moć novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 10. 2013.

Autor: Dragoljub Petrović Izvor: Danas

Moć novinarstva

Novija srpska kletva glasi: „Da bog da te Brankica turila u Insajder“. Za devet godina emitovanja „Insajdera“ na TV B92, autorka emisije Brankica Stanković nije ušla samo u kletve, već je sebi obezbedila važno mesto u istoriji srpskog novinarstva. „Insajder“ je za to vreme postao retka novinarska forma koja je uspevala da pomera neke stvari u društvu.

Nema serijala koji nije uzburkao javnost i neretko podstakao državu da tek posle „Insajdera“ i sama krene u akciju.

Spremnost da „stane na žulj“ mnogim tipovima sa kojima se ni država ne bi kačila ako baš ne mora, Stankovićevu je puno koštala. Četiri godine – od kada je MUP dobio saznanja da su angažovane plaćene ubice koje bi trebalo da je ućutkaju – živi pod policijskim obezbeđenjem, o čemu piše u svojoj, upravo objavljenoj knjizi „Insajder, moja priča“.

Taj „insajder Insajdera“ govori zapravo o nemoći države i moći novinarstva. Brankica je često nailazila na kritike – zabeleženo je da je u par navrata otkrivala afere koje su već otkrivene u dnevnoj štampi, mnogima je smetala njena arogancija, ismevana je zbog emisija „Insajder uživo“ – kada je, recimo, prisutne u studiju ubeđivala da je i Šešelj na optužnici za atentat na Zorana Đinđića.

Neki su Insajder smatrali prvim TV tabloidom, policijskom medijskom ispostavom, sredstvom za linč političkih neistomišljenika...

Jedne godine je u tradicionalnoj anketi magazina Status „Sedma sila o sebi“ dobila najviše glasova kolega u kategoriji „Bruka za profesiju“, ispostavilo se, organizovanim glasanjem redakcija pojedinih tabloida. Ali je zato svake godine, takođe glasovima kolega, birana u „top 3“ u kategoriji „Najbolji novinar“ i „Najbolja TV emisija“. Mnogo više ljudi smatra da je Brankica heroina moderne Srbije, beskompromisni borac za pravdu i istinu i žena koja ima veću „čuku“ nego natprosečno hrabar muškarac. Iz tog razloga dobila je skoro sve novinarske nagrade koje se u Srbiji mogu dobiti.

I poštovaoci i protivnici slažu se u jednom – Brankica Stanković je opasna novinarka.

Rođena je u Beogradu u oktobru 1975. godine. Novinarstvom je počela da se bavi 1996. godine na Televiziji Studio B, gde je godinu dana bila na praksi posle završene škole novinarstva koju su vodili Bojana i Slaviša Lekić. Kasnije je prešla na Radio B92. Zanimljivo je da je studirala glumu, ali je posle dve godine odustala jer je zaključila da je mnogo više zanima novinarstvo.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

14.10.

2013.

ЗС [neregistrovani] u 17:13

?!

Све ово је смешно...Боље да су наградили МУП.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi