Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Protest crnogorskih novinara zbog nerasvetljenih napada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 10. 2013.

Izvor: Tanjug

Protest crnogorskih novinara zbog nerasvetljenih napada

Crnogorski novinari protestovali su danas u Podgorici ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, zahtevajući rasvetljenje napada na poslenike javne reči.

"Od Tužilaštva i policije tražimo brzu i efikasnu istragu i konačno otkrivanje izvršilaca i nalogodavaca napada na novinare", navodi se u proglasu sa protestnog skupa, koji je organizovao Sindikat medija Crne Gore.

U proglasu se ukazuje da je napad na medijske radnike napad na slobodu govora.

“Pozivamo ministra unutrašnjih poslova Rašnja Konjevića, direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića da istraže i procesuiraju sve slučajeve verbalnih i fizičkih napada na novinare, a posebno one u kojima su učestovali javni funkcioneri”, navodi se u proglasu.

Crnogorski novinari pozvali su Evropsku komisiju da ne prestane da pita Vladu Crne Gore – ko stoji iza napada na poslenike javne reči.

Predsednica Sindikat medija Crne Gore Marijana Camović kazala je da su sve brojniji nerasvetljeni napadi na novinare.

Ona je ukazala da su prošla dva meseca od kada je bačena bomba u dvorište novinara “Vijesti” Tufika Softića, a da državni organi nisu imali napretka sa istragom.

“Još jednom pozivamo i zahtevamo da se taj i svi nerazašnjeni slučajevi napada na novinare rasvetle”, istakla je Cemović.

Prema njenim rečima, zbog učestalosti fizičkih i verbalnih nasrtaja na medijske poslenike, bavljenje novinarskim poslom u Crnoj Gori je postalo nepodnošljivo.

“Mi više ne možemo da čutimo i čekamo, već tražimo da se konačno saopšti ko su napadači na novinare, ali saopšte i imena njihovih nalogodavaca”, navela je Cemović.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević najavio je ranije da će taj resor do kraja godine formirati komisiju koja će proveravati da li su državni organi u slučajevima nerazjašnjenih ubistava i napada na novinare učinili sve iz svoje nadležnosti.

On je pojasnio da će u komisiji biti predstavnici predstavnici MUP-a, odnosno Uprave policije, tužilaštva, nevladinog sektora i medija.

Crnogorski ministar je dodao da će se prilikom formiranja komisije koristiti iskustva koja postoje u regionu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi