Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nema plata, honorara, ali ni prava na bolovanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 06. 2009.

Izvor: Dnevnik

Nema plata, honorara, ali ni prava na bolovanje


U generalnom štrajku na RTV "Panonija" juče je učestvovalo svega osmoro zaposlenih od 38, koliko je potpisalo da pristupa štrajku upozorenja.

Kako saznajemo od malobrojnih štrajkača, direktor Televizije Zoran Andrić sazvao je u subotu sastanak, na kojem je rekao da “zaposlene ništa ne može da košta više nego pogrešna odluka", i najavio da će se “ubuduće smatrati prekršajem ako se radnici, koji su na bolovanju ili godišnjem odmoru, ne odazovu redakciji koja ih treba".

Andrić je zaposlenima dužan sve plate od početka godine, a od štrajka upozorenja, koji je održan 29. maja, do juče, već trinaestoro ljudi dalo je otkaz. On je zaposlenima, ipak, obećao da će regulisati penziono i socijalno osiguranje za prethodnu godinu i da će prestati da važe blanko otkazi koje su zaposleni potpisali. Međutim, o pet zaostalih plata nije govorio, pa su štrajkači najavili tužbe.

U saopštenju kolegijuma "Panonije" navodi se da "program Televizije teče neometano, da je vest o štrajku predimenzionirana i da postoje realne najave da će se narednih meseci finansijski oporaviti."

Najavljenog štrajka u novosadskom "Građanskom listu" juče nije ni bilo, ali niko od zaposlenih nije želeo da komentariše zašto. Oni su zahtevali isplatu zaostalih zarada za maj, jun i jul 2008. i mart, april i maj ove godine, koje su tražili i prilikom štrajka upozorenja, držanog prošle nedelje. U petak su, kako saznajemo, dobili pola plate za mart.

– Štrajkači najbolje znaju zašto su stupili u štrajk i zašto su od njega odustali i ja ne želim to da komentarišem. Jesmo primorani na to da otpustimo nekoliko zaposlenih, ali to nema veze sa štrajkom, jer sam ja otkaze najavio još pre deset dana – kaže za "Dnevnik" direktor lista Srđan Vučurević.

Antrfile : Uplašeni Blažu malo veruju

Oko 300 honorarno zaposlenih na RTV Vojvodina takođe su u nezavidnoj situaciji jer im honorari nisu isplaćeni od januara ove godine. Generalni direktor Blažo Popović kaže da očekuje da u narednih 15 dana dobiju pare na ime vraćanja PDV-a, od kojih će biti isplaćene sve zaostale zarade. Međutim, honorarci su uplašeni da novac neće videti, jer, kako kažu, tu priču slušaju već mesecima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi