Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS-u više novca nego što se Tijanić nadao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 10. 2013.

Autor: B. Bilbija Izvor: Politika

RTS-u više novca nego što se Tijanić nadao

Nacrtom zakona o javnim medijskim servisima koji je Ministarstvo kulture i informisanja objavilo na svom internet sajtu, predviđeno je izdvajanje 1,5 odsto prihoda iz državnog budžeta za finansiranje javnih medijskih servisa, to jest Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV). Prema navodima medija, to bi iznosilo oko 126 miliona evra, od čega bi 100 miliona, to jest 80 odsto, išlo RTS-u, dok bi RTV bio finansiran sa preostalih 20 procenata. U nacrtu se pominje i alternativno rešenje, da raspodela sredstava bude 75 odsto za RTS i 25 za RTV.

 

U nacrtu zakona stoji da se Javni medijski servis finansira iz budžeta Republike Srbije, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda određenih Statutom javnog medijskog servisa, kao što su fondovi međunarodnih organizacija i drugo.

Navodi se da Republika Srbija obezbeđuje stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnog medijskog servisa, kojim se garantuje nezavisnost njegovog rada, a da način i uslovi obezbeđenja sredstava ne smeju uticati na uređivačku nezavisnost i institucionalnu autonomiju javnog medijskog servisa.

Na taj način u potpunosti su ispunjena ranija očekivanja generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića, koji je, upozoravajući da je javni medijski servis pred gašenjem, ukazivao na to da je za njegovo funkcionisanje neophodno 80 miliona evra godišnje iz budžeta, dok bi se preostalih 15 do 20 miliona moglo ostvariti iz komercijalnih prihoda.

Prema sadašnjoj računici, 1,5 odsto prihoda budžeta trenutno iznosi oko 104 miliona evra, pa bi Tijanić mogao da računa na najmanje 83 miliona iz državne kase. Ako se računica pokaže kao tačna i ako zakon bude usvojen, uz 15 miliona od marketinga, RTS bi imao godišnje finansiranje između 98 i 115 miliona evra.

Tijanić je agenciji Beta izjavio da RTS-u treba nešto više od 100 miliona evra godišnje da bi mogao da obavlja ulogu javnog servisa. „Za ’pun pogon’ RTS-a treba malo više od 100 miliona evra. Naš račun pokazuje da bismo, ukoliko zarađujemo 15 miliona od marketinga, sa 85,90 miliona evra od pretplate ili iz budžeta mogli da ispunimo funkciju”, rekao je Tijanić.

On je istakao da bi sa ovim novcem RTS mogao da sačuva Simfonijski orkestar, Hor „Kolibri”, Džez i Narodni ansambl, snimanje domaćih serija i tridesetak dopisništava, ali tek predstoji javna rasprava o nacrtu zakona o javnim medijskim servisima.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

11.10.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 15:03

Servis, sluzba i/ili usluga?


Posto u Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima nije dato eksplicitno znacenje pojma "javni medijski servis", ostaje dilema da li se pod ovim izrazom podrazumeva "javna medijska slizba" ili "javna medijska usluga".

Iz teksta nacrta ovog zakona moze se zakljuciti da javni medijski servis ima, izgleda, isto znacenje kao i javna medijska sluzba koja obavlja javnu medijsku uslugu od javnog interesa (tacnije: opsteg interesa).

U Zakonu o javnim službama ne pominju se javni servis. U clanu 3. stav 4. ovog zakona propisano je: "Za obavljanje delatnosti odnosno poslova utvrdjenih zakonom u oblasti javnog informisanja ... osnivaju se preduzeca." Takodje, ni Radna verzija Strategije reforme javne uprave u Republici Srbiji i Akcionog plana za sprovođenje Strategije za period 2013-2016. godine ne sadrzi pojam "javni servis".

Ako je ustanova oblik javne sluzbe (= javnog servisa), onda nije dobro da clan 2. stav 1. Nacrta zakona o javnim medijskim servisima pocinje recima: "Ustanove javnog medijskog servisa (u daljem tekstu: medijski servis) ...". Jer, izraz "ustanova javne medijske sluzbe" je tautoloska konstrukcija.

Cini se da bi iz formalno-pravnih razloga bilo bolje da clan 37. stav 1. nacrta ovog zakona glasi: Osnovna delatnost javnih medijskih sluzbi (a ne, servisa) servisa finansira iz budjeta Republike Srbijeu u visini 1,5% ukupnih prihoda budzeta Republike Srbije.

P. S. - Ne tako davno Javna medijska ustanova "Radio-televizija Srbije" zvala se Javno preduzece "Radio-televizija Srbije", u skladu sa Zakonom o javnim sluzbama.

Odgovori
pet

11.10.

2013.

Ja [neregistrovani] u 11:26

malo li je

Koliko li ce Tijanic sebi da strpa u dzep?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi