Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tijanić: Za RTS potrebno oko 100 miliona evra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 10. 2013.

Izvor: Mondo

Tijanić: Za RTS potrebno oko 100 miliona evra

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić rekao je danas da toj medijskoj kući treba nešto više od 100 miliona evra godišnje da bi mogla da obavlja ulogu javnog servisa. Za 'pun pogon' RTS-a treba malo više od 100 miliona evra. Naš račun pokazuje da bi, ukoliko zarađujemo 15 miliona od marketinga, sa 85, 90 miliona evra od pretplate ili iz budžeta mogli da ispunimo funkciju, rekao je Tijanić agenciji Beta.

 

On je istakao da bi sa ovim novcem RTS mogao da sačuva Simfonijski orkestar, Hor "Kolibri", Džez i Narodni ansambl, snimanje domaćih serija, kao i tridesetak dopisništava, ali tek predstoji javna rasprava o Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima.

Prema ovogodišnjem budžetu, za rad RTS i Radio-televizije Vojvodine (RTV) bilo bi izdvojeno ukupno oko 100 miliona evra.

Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo je danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima, po kojem će se javni servisi finansirati iz republičkog budžeta, komercijalnih i ostalih prihoda.

Kako se navodi, osnovna delatnost Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine do 31. decembra 2015. finansiraće se iz budžeta u visini 1,5 odsto ukupnih prihoda budžeta Republike Srbije.

U Nacrtu su ponuđena dva rešenja: prvo predviđa da se 80 odsto sredstava opredeljuje za potrebe RTS-a, a 20 odsto za potrebe RTV-a, a drugo rešenje da 75 odsto sredstava ide za RTS a 25 odsto za RTV.

Nacrtom je predviđeno da Vlada najkasnije do 30. juna 2015. Podnese Skupštini izmene i dopune ovog zakona koje sadrže odredbe koje omogućavaju sveobuhvatan i efikasan način finansiranja javnog medijskog servisa iz pretplate, odnosno naknade kao i iz komercijalnih izvora finansiranja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi