Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Apatinski mediji zbog presude pred gašenjem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 10. 2013.

Autor: Milan Galović Izvor: Politika

Apatinski mediji zbog presude pred gašenjem

Račun TV „Apatin” d.o.o. je u blokadi, zaposleni su već uskraćeni za jednu platu a, ako Vrhovi kasacioni sud ubrzo ne poništi presudu Apelacionog suda u Novom Sadu, preti im i gubitak posla.

 

Slična sudbina preti i njihovim kolegama sa radija „Dunav” i „Apatin”. Kako je došlo ove, do sada nezabeležene, situacije da se jedan grad našao pred opasnošću da praktično istovremeno ostane bez četiri lokalna medija?  

TV „Apatin” d.o.o. koja je vlasnik nedeljnika „Novi glas komune”, kažnjena je presudom Apelacionog suda u Novom Sadu sa milion dinara, Radio „Dunav” sa 400.000 a Radio „Apatin” sa 200.000 dinara. Osuđeni su u odvojenim parnicama po privatnoj tužbi jer su objavili informaciju o samoubistvu jedne devojke, tragediji o kojoj se govorilo u ovoj sredini i koja je potresla mnoge u Apatinu.

Viši sud u Somboru je prethodno oslobodio ove redakcije odgovornosti, a Apelacioni sud u Novom Sadu je konstatovao da „tekstovi imaju afirmativni karakter obojen duhom saosećanja, te da se u istima govori biranim rečima o pokojnoj kćerki tužilaca” a zatim osudio pomenute medije jer „u konkretnom slučaju nije postojao opravdani interes javnosti da sazna za tragičnu pogibiju ćerke tužilaca i okolnosti pod kojima je ona stradala”(!?).

Savet za štampu se prethodno izjasnio da u slučaju „Novog glasa komune” nije prekršen Kodeks novinara Srbije. O tom samoubistvu su izveštavali i beogradski dnevni listovi, ali su tuženi samo lokalni mediji. Račun TV „Apatin” je, posle odluke Apelacionog suda, od ponedeljka u blokadi, čime je ugrožena egzistencija 19 stalno zaposlenih i honorarnih saradnika ove medijske kuće.

Direktorka TV „Apatin” Slavica Popov kaže za „Politiku” da je u toku zahtev za revizijom ovog slučaja pred Vrhovnim kasacionim sudom, da su se raspitivali kada će se njihov slučaj naći pred sudijama pa se tom prilikom ispostavilo da je njihov zahtev praktično 45 dana čekao „u fioci”, odnosno ništa nije preduzeto na njegovom razmatranju. A račun televizije je blokiran, bez obzira što je pokrenuta ta procedura.

– Ukazujemo na neodrživost presude, ne samo zbog neverovatno visokog dosuđenog iznosa, već i potpuno nerazumne argumentacije za njeno donošenje, i apelujem da se slučaj apatinskih medija što pre razreši pred državnim organima Srbije i izbegnu pogubne posledice. Ko će biti odgovoran ako se posle par godina dokaže da su kažnjeni mediji bili nepravedno uništeni, kada svi zaposleni u njima budu na ulici bez sredstava za život? Kako će biti kažnjen sudija Petar Jovanović i njegove kolege ako se dokaže da je u pitanju nesaglediva nepravda – pita direktorka Popov.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović kaže da je odluka Apelacionog suda u Novom Sadu sporna kada je reč o sudskoj praksi i međunarodnim standardima.

– UNS traži da se slučaj apatinskih medija što pre razreši na Vrhovnom kasacionom sudu kako bi se izbegle pogubne posledice gašenja medija, a od lokalne samouprave očekuje da učini sve što je moguće kako bi mediji u ovom gradu opstali uprkos drakonskim i antievropskim presudama. Ovim presudama ograničava se sloboda izražavanja, što je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i stavovima Ustavnog suda Srbije – kaže Brajović ističući da je peticiju protiv gašenja apatinskih medija na sajtu ovog udruženja do sada potpisalo 420 novinara i medijskih radnika.

Svetozar Raković, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kaže da je ovo udruženje zaprepašćeno visinom kazne i njenim obrazloženjem, ističući da bi bilo strašno ako bi se ovakva presuda sprovela, čime bi Apatin ostao bez četiri medija.

– Razgovarao sam o ovom slučaju sa našim advokatima, videli su spise i smatraju da je Apelacioni sud u Novom Sadu prekoračio tužbeni zahtev jer u njemu nije ni traženo da se sudski utvrdi povreda prava na privatnost, a upravo se kršenje tog prava navodi u obrazloženju presude. Neverovatno mi zvuči da sam sudija konstatuje da su novinari sa saosećanjem izveštavali o samoubistvu devojke, a zatim donese osuđujuću presudu i izrekne novčanu kaznu koju bi teško podneli i veliki mediji, a kamoli lokalni. Uveren sam da će Vrhovni kasacioni sud dati prednost razmatranju ovog slučaja i doneti pravednu odluku – ističe Raković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi