Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Slučaj Asanž uskoro u Hagu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 10. 2013.

Izvor: RTV

Slučaj Asanž uskoro u Hagu?

Slučaj osnivača portala Vikiliks Džuliana Asanža mogao bi dobiti svoj epilog u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, nakon što je takvu mogućnost najavio ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino.

 

Po rečima Patina, Ekvador razmatra da pred Međunarodni sud pravde iznese slučaj Asanža koji se od juna 2012. godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu.

"Mi ozbiljno analiziramo šta treba da uradimo u narednim mesecima kako bismo se okrenuli drugim institucijama, jer smo radili na jačanju diplomatije predlažući jedno rešenje za drugim, ali bez uspeha", rekao je Patino državnoj televiziji Gama TV.

Upitan o potencijalnim opcijama za Ekvador, Patino je kao jednu od mogućnosti naveo pokretanje Ašanžovog slučaja pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

On je istakao da je "apsolutno neprihvatljivo" to što je Asanž, posle skoro godinu i po i dalje "skriven" u ambasadi Ekvadora.

Po njegovim rečima, Velika Britanije je pokazala slab interes "za pronalaženje pravnog, političkog i diplomatskog rešenja" za zastoj.

Džulijan Asanž (41) nalazi se u ambasadi Ekvadora u Londonu od 19. juna 2012. gde se sklonio kako bi izbegao izručenje u Švedsku. U toj zemlji Asanž je optužen za seksualno nasilje, što on negira.

Asanž strahuje da će biti izručen SAD, zbog objavljivanja tajnih dokumenata američkih diplomatskih službi. London je do sada odbijao da mu dozvoli bezbedan izlazak iz ambasade kako bi mogao da otputuje u Ekvador gde je dobio azil.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi